Kontaktperson
Anna Rydberg
Senior forskare
Kontakta AnnaIntelligent övervakning ger välmående betesdjur. Digitala mätningar förenklar för djurägaren och förbättrar djurhälsan.
Svarta Räven är ett svenskt startup-företag specialiserat på innovation inom jordbruket. Djurens välmående och omsorg om djuren ligger i fokus. Företagets affärsidé är utveckling av ett intelligent övervakningssystem för daglig tillsyn av djur på bete. Målet är att förbättra och förenkla övervakning för djurägaren samtidigt som djurhälsan för betande djur förbättras. Genom digital teknik blir det effektivare att varje dag se till att djuren mår bra och med hjälp av systemet kan djurägaren dessutom se om djuren fortfarande är kvar i hagen.
Svarta Räven behövde få tillgång till forskarkompetens inom beteende och hälsa hos betande djur. I ett första steg var det nödvändigt för att kunden skulle kunna se vilka parametrar som var viktiga att mäta och integrera i den digitala lösning de utvecklade. Svarta Räven ville också få en ökad förståelse för hur ett sensorbaserat övervakningssystem kan mäta och följa upp dessa parametrar. Det var nödvändigt att säkerställa att systemet skulle registrera och larma om något eller några av djuren befann sig i riskzonen för att lida av ohälsa.
I ett andra steg var Svarta Räven i behov av stöd för att kunna validera den teknik som mäter betesdjurs beteende genom att göra samtidiga manuella beteendeobservationer.
Kunden var även i behov av ekonomiska resurser för att utveckla och testa en prototyp av sitt planerade övervakningssystem.
Genom innovationsplattformen SmartAgri kunde Agroväst, RISE, Science Park Skövde och SLU gemensamt hjälpa Svarta Räven vidare.
Forskare på SLU hjälpte Svarta Räven att identifiera vad och hur de skulle utföra sina mätningar i praktiken. Tester för att registrera avvikande beteende och urskilja rörelsemönster planeras under betessäsongen 2022 vid SLU Götala nöt- och lammköttsforskning. Testerna kommer att genomföras för att validera systemet och säkerställa att det mäter och larmar när det finns indikationer på risker för djurets hälsa.
Agroväst och SLU hjälpte företaget att vidareutveckla sin idé och att skriva en ansökan till Europeiska jordbruksfonden. Ett bidrag på närmare 8 miljoner kronor beviljades för att utveckla och testa Svarta Rävens övervakningssystem. För att avlasta företaget såväl likviditets- som administrationsmässigt tog SLU på sig rollen som projektägare samtidigt som Agroväst stod för projektets administration.
Läs mer om Svarta Räven i Landbygsnätverkets artikel om tillsyn av betesdjur.
Kontaktperson: Anna Hessle, SLU