Kan man återvinna ett hus? Ja, i princip. RISE är del av ett projekt som tar fram betong till nya byggnader av gammalt rivningsmaterial.
Att tillverka betong är långt ifrån en klimatsmart process. I projektet RE4 undersöker RISE möjligheten att återanvända byggmaterial för att ersätta ballasten – den strukturbärande delen i betong.
– Vanligtvis gör man betong från grus eller sand som tas från naturen eller genom att spränga och krossa berg. Nu använder vi istället rivningsmassor från gamla hus som ballast, säger Linus Brander, forskare på RISE och ansvarig för projektet.
Genom att låta robotar sortera rivningsmaterialet kan de delar som kan tjäna till ny betong plockas ut. Samtidigt kan även plast, trä, glas och andra material tas till vara och återanvändas till andra former av byggmaterial. Parallellt undersöks exempelvis hur tegel kan nyttjas som alternativt bindemedel till cement och hur plast och trä kan användas för isolering.
– När man river en betongbyggnad i dag kör man iväg materialet och lägger rivningsmassor på hög i så kallade deponier eller i bästa fall som lågvärdig fyllnadsmassa i anläggning, samtidigt som man plockar ut nytt material från bergmassor och naturen. Kan materialet istället gå tillbaka in i byggprodukter får man ett cirkulärt flöde, säger Linus Brander.
Karaktäriserar rivningsmaterial
RISE huvudsakliga del i projektet är att ta fram och utveckla olika typer av betong. Rivningsmaterial från Frankrike, Tyskland, Norge och Storbritannien testas och karaktäriseras i laboratorium och därefter i en betongfabrik.
– Husen i Storbritannien består ofta av mer tegel än i Sverige. Dessutom kan teglet i sig variera i kvalitet och suga mer eller mindre vatten, vilket är en avgörande faktor eftersom betong blandas med vatten. Det är en ganska känslig process, slutresultatet ska klara både rivningsmaterialet och de krav betonggjutare har, säger Linus Brander.
Parallellt gör RISE en livscykelanalys över miljöbelastningen för denna typ av betongbyggnad inräknat husets livslängd.
– Vi beräknar då alltifrån koldioxidutsläpp och energiåtgång till resursslöseri. Det kan intuitivt kännas mer miljövänligt att återvinna, men det kan till exempel innebära fler transporter. Betongföretagen har ofta tillgång till ballast lokalt medan många byggnader rivs i storstäderna, vilket betyder att materialet måste fraktas till fabrikerna, säger Linus Brander.
Projektet RE4 pågår fram till början av 2020 och målet är att under 42 månader bygga två energieffektiva demonstrationshus som till 65 procent består av återanvända material; ett på Nordirland och ett i Spanien.