Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

De vill rusta upp Sveriges vattenverk – typgodkännande gör det möjligt

Rent dricksvatten tar de flesta av oss för givet, men faktum är att den svenska infrastrukturen för att rena och leda vatten är eftersatt. Med ett typgodkännande på plats kan SST Slitskyddsteknik bidra till att framtidssäkra den viktiga samhällsfunktionen.

Sveriges allmänna dricksvattennät består av cirka 71 000 kilometer ledningar, vilket motsvarar nästan två varv runt jorden. Därtill finns det nära 1 800 vattenverk spridda över landet. Den storskaliga utbyggnaden av denna infrastruktur genomfördes under 1950- och 60-talet – och behovet av renovering och uppgradering är stort. 

Mot bakgrund av detta förbereder sig Karlstadsföretaget SST Slitskyddsteknik för en efterfrågeboom från Sveriges VA-bolag. Med ett typgodkännande för material i kontakt med dricksvatten är företaget som levererar slitskyddsprodukter väl rustade.

– Vi jobbar med dåliga ytor på stål och betong och har ett knippe olika tekniker för att mota Olle i grind. Det kan vara komposit, hårdmetall eller keramik beroende på hur problemet ser ut, säger Mikael Ringsåker, vd på SST Slitskyddsteknik och fortsätter: 

– Materialet som vi nu fått ett typgodkännande för används för att reparera betong i bassänger till exempel. Det kan handla om 20–40 millimeter dålig betong som vi tar bort tills vi kommer till frisk betong. Då sprutar vi på den här cementbaserade beläggningen och slätar ut så att det blir en fin yta.

Typgodkännande öppnar upp marknaden

Med slitskyddet på plats skyddas bassängen i reningsverket från erosion och bakteriepåväxt. Det är förstås viktigt att beläggningen inte har någon negativ påverkan på dricksvattnet och dess kvalitet. I det första projektet där SST tillämpade metoden gjorde beställaren utvärdering och nödvändiga tester själva, för att få ett hygiengodkännande på plats. 

Eftersom metoden visade sig både effektiv och hygiensäker bestämde sig SST för att genomgå processen för ett typgodkännande, för att kunna hjälpa fler VA-bolag att säkra sin dricksvatteninfrastruktur. 

– När jag har presenterat det här pilotprojektet för kunder på olika mässor har många varit intresserade. Alla har sagt ”hör av dig när du har typgodkännande”, säger Mikael Ringsåker. 

SST har jobbat med RISE i ett projekt kring betong i vattenverk, och hade goda erfarenheter av forskningsinstitutet. När man nu skulle hitta en tredje part som kunde utfärda ett typgodkännande för material och produkter i kontakt med dricksvatten låg det nära till hands att anlita RISE. 

Nu kan vi gå till våra kunder med ett tydligt bevis på att vår lösning med fördel kan användas för upprustningen av det svenska dricksvattennätet

Förberedd för kommande lagstiftning 

Uppdraget gick till certifieringsingenjören Jenny Johansson, som har granskat dokumentationen som SST har skickat över och kontrollerat att leverantörens recept inte innehåller någonting som är oförenligt med dricksvattenkontakt. Kollegor på RISE har genomfört ett kontrollbesök i fabriken där beläggningen tillverkas för att säkerställa att produktionen följer certifieringskraven. Efter ett halvår kunde typgodkännande utfärdas – ett kvitto på att SST följer Plan- och bygglagen samt Boverkets byggregler. 

– Det här är viktigt för kunden. Dels för att de nu har ett bevis på att beläggningen är säker i kontakt med dricksvatten, dels för att det inom en snar framtid kommer ett nytt EU-direktiv som träffar material i kontakt med dricksvatten. Direktivet börjar gälla den 1 januari 2027, men har man ett typgodkännande på plats innan dess får man använda detta fram till sista december 2032, under tiden som man jobbar mot att även uppfylla EU-kraven, förklarar Jenny Johansson.

Typgodkännandeprocessen gick smidigt, konstaterar en nöjd Mikael Ringsåker. 

– Man kan väl säga att vi, SST och vår leverantör av den specifika produkten, betalade för att låta kvalificerade människor gå igenom dokumentationen och driva den här processen, och det är jag väldigt glad över att vi gjorde. Nu kan vi gå till våra kunder med ett tydligt bevis på att vår lösning med fördel kan användas för upprustningen av det svenska dricksvattennätet, säger han. 

Om SST Slitskyddsteknik

SST Slitskyddsteknik erbjuder basindustrin slitskyddsprodukter, montage- och underhållstjänster. Företagets huvudsakliga produktområden är keramik, komposit, slitplåt, polyuretan samt termisk sprutning och cementbaserade slitskyddslösningar.

Jenny Johansson

Kontaktperson

Jenny Johansson

Ingenjör

+46 10 516 53 60

Läs mer om Jenny

Kontakta Jenny
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.