Fisken du äter till middag har också ätit fisk till middag. Men eftersom våra hav snart är överfiskade behövs andra alternativ istället för att använda fisk i fodret. Ett nytt sätt är att tillverka fiskfoder av trä.
Nyligen stod världens första fabrik klar, för att testa proteintillverkning med hjälp av naturgas. Proteinet ska ersätta fiskmjöl, som är en proteinkälla i fiskfoder. Tillverkningen av det nya proteinet är ett led i att hitta alternativa sätt att ta fram fiskfoder på och förutom naturgas är trä ett annat alternativ. Forskare på RISE har sedan flera år undersökt om det går att använda skogsråvara för tillverkning av fiskfoder.
– Att tillverka protein med naturgas är förvisso ett alternativ, men råvaran är fossilbaserad och påverkar växthuseffekten. Det vi har gjort på RISE är istället att ta fram fiskfoder från en fossilfri råvara, nämligen skogen, berättar Björn Alriksson som är gruppchef inom bioteknik på RISE Processum.
Fiskarna blir mätta
Konceptet innebär att biomassa från skogen blir fiskfoder genom att proteinrika mikroorganismer odlas på skogsråvaran. Forskarna använder rester från bioraffinaderier eller rester från träden, till exempel grenar och toppar. Det pågår flera projekt och metoden har testats på ett bioraffinaderi i Örnsköldsvik. En demoanläggning kommer också snart att byggas i Frankrike. Även om arbetet fortfarande är på försöksstadiet ser resultaten lovande ut.
– Ja, i de försök som vi har gjort med tilapia växer fiskarna lika bra, eller till och med bättre i vissa fall, när de äter fiskfodret som vi tagit fram. Vi har även gjort försök på lax och öring. Studien är inte helt färdig men även här ser resultaten mycket lovande ut, säger Björn Alriksson.
Mer mat till oss kräver mer mat till fisken
Med allt fler människor på jorden växer behovet av mat och enligt en rapport från Jordbruksverket har fiskkonsumtionen ökat de senaste 50 åren. Ökad konsumtion betyder fler fiskodlingar och mer fiskfoder till den odlade fisken. Vanligtvis består proteinkällan i fiskfoder av växtprotein och fiskmjöl. Fiskmjöl görs av så kallad skräpfisk, det vill säga fisk som inte är matfisk.
– Fiskmjöl är i sig är bra att göra fiskfoder av, men problemet är att 80 procent av haven är exploaterade, överexploaterade eller utfiskade och det går helt enkelt inte att öka fisket mer. Fiskeindustrin har tidigare varit duktig på att ersätta fiskmjölet med sojaprotein men det är inte heller optimalt eftersom soja ofta odlas på regnskogsmark i Sydamerika, förklarar Björn Alriksson.
Rubbar havens ekosystem
Överfisket påverkar havens ekosystem och kan även leda till att förvärra övergödningen. Fiskmjöl och sojaprotein behöver ersättas och många företag har visat intresse för RISE Processums arbete att ta fram ett nytt protein från skogen.
– Vi har samarbete med flera företag, universitet och institut och vi samarbetar även med våra kollegor i Norge kring det här. Fördelen att samarbeta med Norge är att de har en stor fiskodlingsindustri och vi har en stor skogsindustri, så vi kan åstadkomma mycket gemensamt!
– Det är en stor investering att bygga den här typen av anläggning, och vi fokuserar just nu på uppskalning. Jag tror att det finns lönsamhet i det här och förhoppningen är att fiskfodret finns kommersiellt på marknaden om några år, säger Björn Alriksson.