Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Urban ICT Arena

Framtidens stad skapas i samspel mellan företag, akademi, myndigheter och medborgare

En helt vanlig gata i Kista norr om Stockholm är ryggraden för Urban ICT Arena. Här får startups och större företag hjälp att testa potentiella produkter och tjänster i stadsmiljö i samverkan med myndigheter, medborgare, andra företag och akademi.



Grunden för Urban ICT Arena är att vara en testbädd för nya lösningar som kan bidra till smartare, hållbarare städer.

Särskild populär är arenan bland mindre bolag som vill testa sina produktidéer i verklig stadsmiljö. På platsen rör sig tusentals människor på väg till och från jobbet, här finns busshållplatser, förskola, butiker, och arbetsplatser.

– Här finns den digitala infrastrukturen på plats, med tillgång till alltifrån fiber och 5G till wifi och LoRaWan. Om du vill testa något som kräver teknik så finns den här, även på busshållplatsen. Vi hjälper även till med den struktur och de kontakter som behövs för att komma igång, säger Karin Bengtsson, COO för Urban ICT Arena.

Informationsstrukturen inkluderar alla de praktiska och administrativa processer som är nödvändiga för att kunna genomföra tester i stadsmiljö.

– Om man exempelvis ska använda sensorer, hur väljer man ut vilka stolpar eller fasader de kan sättas upp på? Vilka tillstånd krävs?  Vi har etablerade samarbeten med stadens olika delar, som trafikkontoret, miljökontoret och andra aktörer så att det blir enkelt för entreprenörerna att komma igång.

Om allt blir uppkopplat, hur kan vi hantera all den data som generas på smarta och säkra sätt

Olika typer av projekt

Att skapa nya informationsflöden och beslutsunderlag har varit centralt i många projekt. Data och IoT gör att vi kan förstå staden och medborgarnas behov på nya sätt.  Ett exempel är projektet Smart sophantering som testar och utvärderar lösningar för smartare sophantering i stadsdelen Rinkeby-Kista, i samarbete med Urban ICT Arena och två tjänsteleverantörer. Sensorer på 155 papperskorgar, utplacerade i grönområden, parker, gångar och cykelvägar, skickar data om hur fyllda papperskorgarna är.

Urban ICT Arena underlättar också större samverkansprojekt. Till exempel har projekt inletts med 5G-uppkopplade självkörande fordon tillsammans med bland andra Ericsson och Telia och stöd från Drive Sweden och Vinnova.

– I de allra flesta fallen är företagen intresserade av att hamna i rätt sammanhang för sina produkter och tjänster, inte minst att träffa sina potentiella kunder eller hitta andra företag som vara intresserade av att bygga vidare på det man själv gör, eller gör något tillsammans med.

I vissa projekt involveras forskning eller studentprojekt, genom samverkan med KTH eller Stockholms universitet.

One-stop-shop

Urban ICT Arena  kan ses som en one-stop-shop dit innovativa företag kan vända sig till för att få hjälp att komma vidare, och där kommuner och regioner kan få kontakt med kvalitetssäkrade startups och skapa spännande samarbeten. Arenan har en förståelse för behoven hos kommuner, regioner och myndigheter som möjliggör de typen av samverkan som främjar hållbara städer.

Visionen för Urban ICT Arena är städer som drar nytta av att ”allt” är uppkopplat och mäts.

– Vad vi är speciellt nyfikna på är hur data kan kombineras för att skapa ännu mer hållbarhet. Om allt blir uppkopplat, hur kan vi hantera all den data som generas på smarta och säkra sätt så att det kan skapa nya tjänster och nytta för medborgare? Och vilken infrastruktur behöver städerna då? Kista är en stadsdel där innovation finns i ryggraden – vi vill att fler ska få ta del av och bygga vidare på det säger Karin Bengtsson.

Bakom Urban ICT Arena står Ericsson, IBM, KTH, Region Stockholm, RISE, Stockholms stad and Stockholms universitet.

Claus Popp Larsen

Kontaktperson

Claus Popp Larsen

Fokusområdesledare för Uppkopplade städer

Läs mer om Claus Popp

Kontakta Claus Popp
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.