Kontaktperson
Anders Gotte
Avdelningschef
Kontakta AndersFörra året såldes en miljon kinesisktillverkade elbilar i Europa. De kinesiska biltillverkarna har en överproduktion av elbilar och fyller därför alla tillgängliga transportskepp för att sälja dem i Europa – till högre pris än i Kina. Och nu byggs nya transportskepp, konkurrensen hårdnar ytterligare. Så vad kan den europeiska fordonsindustrin göra?
Många räknar med att EU kommer sätta upp någon form av tullar eller skatter för att jämna ut spelplanen mot bilar som kan tillverkas under helt andra villkor än här, men det finns skeptiska röster.
– Tullar är sannolikt inte rätt verktyg i längden. I stället borde vi ställa tydliga klimatkrav på bilarna. Säg att ingen bil skulle få säljas i Europa om produktion och transport lett till större utsläpp än motsvarande 17 ton koldioxid. Det hade sporrat till fortsatt utveckling, säger Peter Bryntesson som är VD på FKG, branschorganisationen för de skandinaviska leverantörerna till fordonsindustrin.
Tillsammans med Anders Gotte, avdelningschef inom tillverkningsprocesser på RISE, pekar han på flera områden där svensk och europeisk fordonsindustri ligger i framkant, men också kan bli bättre.
– Vi har en effektiv industri och det finns vilja till produktutveckling, men konkurrensen och klimatutmaningen gör att det krävs mer, säger Anders Gotte. Inte minst digitaliseringen innebär helt nya möjligheter för produktionen. Istället för att bygga affärsmodeller runt att sälja reservdelar, kan man sälja uppdateringar. I tillverkningen kan samma artikel ha många fler applikationer, bilen blir helt enkelt smartare.
En stor del i effektiviseringen är att hushålla med resurserna, att använda mindre mängd jungfruliga material i tillverkningen.
– Jag brukar fråga biltillverkarna hur lång tid det tar att bygga isär en bil, säger Peter Bryntesson. De vet alla exakt hur snabbt det går att sätta ihop de olika artiklarna till ett kördugligt fordon. Där har varje process effektiviserats till det yttersta. Men hur lång tid tar det egentligen att plocka isär bilen? Om bilarna tillverkas för att kunna demonteras innebär det också att vi kan minska beroendet av nybrutet material. I längden borde det vara billigare att tillverka av återvunna delar, och där är vi inte idag.
Anders Gotte pekar på att det i lastbilar idag finns exempel på återtillverkade växellådor som säljs med samma funktioner och garanti som en ny. Men detta är också ett exempel på hur lagstiftning och regelverk påverkar industrins förutsättningar:
– Det handlar om hur delar av en gammal bil klassas. Ibland blir till exempel sådana delar som skulle kunna vara viktiga, användbara och säkra i industriella processer klassade som farligt avfall. Kan vi ändra reglerna här så kan vi också öka resiliensen och bli mindre beroende av osäkra värdekedjor.
Tillsammans med oss kan man göra nödvändiga paradigmförändringar så att vi inte förlorar på konkurrensen utan vinner den
Kina kontrollerar idag till stor del hela tillgången på flera kritiska och strategiska mineraler och metaller.
Förutom de insatser som görs för att direkt minska beroendet av dessa råvaror, tycker Anders Gotte också att satsningar borde göras gemensamt i Europa, till exempel på ökad återvinning av redan använda mineraler och metaller.
– En annan självklar och viktig fråga är energiförsörjningen, säger Peter Bryntesson. Utan tillgång till ren energi kan vi lägga ner allt. Men med mer ren elproduktion och smartare elnät kan elbilarna faktiskt vara en del av lösningen. Redan idag finns tekniken för att använda kapaciteten i de bilar som står parkerade på Arlanda, där vi till och med vet hur länge de ska stå, för att driva delar av flygplatsen.
Bryntesson återkommer till att de tekniska problemen egentligen är relativt små, de flesta problem utgörs av låsningar i sådant som kommunikation, kultur och lagstiftning.
Viktigare än tullar är alltså att ta tag i energiförsörjningen, tillgången på metaller, halvledarna och kompetensförsörjningen. Peter Bryntesson, som också agerar ordförande för de nationella organisationerna i den europeiska branschorganisationen Clepa, pekar på att en tredjedel av företagen i den europeiska fordonsindustrin redan arbetar med re-skilling (om- och vidareutbildning) av sin arbetskraft och ytterligare en tredjedel bedömer att de behöver göra det.
I allt detta arbete stödjer RISE på olika sätt.
– Många av de förändringar som industrin nu arbetar med, till exempel att öka återvinningen av delar och material, är multidisciplinära, säger Anders Gotte. Av den anledningen är en aktör som RISE, med ett brett erbjudande kring tillämpad forskning och test- och demonstrationsmiljöer för utveckling och uppskalning, en idealisk partner i industrins omställning.
– Produktionslinjer är dyra och det är naturligt att industrin vill hålla igång dem så länge som möjligt – men tillsammans med oss kan man göra nödvändiga paradigmförändringar så att vi inte förlorar på konkurrensen utan vinner den.
RISE test och demonstrationsmiljöer låter olika aktörer arbeta fram nya metoder och lösningar utan att tappa fart i befintlig verksamhet. Den kunskap som finns samlad inom spårbarhet och hållbarhetsanalyser gör det möjligt att ta fram tillförlitliga hållbarhetsdata, en förutsättning för framtida deklarationer om produkters totala miljöbelastning, exempelvis kommande digitala produktpass. Detta ger industrin stöd i förberedelserna för nya krav och kommande lagstiftning, både sådan vi vet om idag och sådant vi ännu bara kan ana.
– Och vi arbetar också mycket med att utbilda de som är yrkesverksamma, en viktig del i omställningen, säger Anders Gotte.
För Peter Bryntessons medlemmar kan därför hela Sverige, med sin storlek, sin stora fordonsindustri, akademin och inte minst RISEs stöd, utgöra en testmarknad när Europa tar upp kampen om den viktiga framtida elbilsmarknaden.
Kinas andel av europeiska elbilsmarknaden har mer än fördubblats de senaste åren. Under 2023 var 19,5 procent av de elbilar som såldes i Europa tillverkade i Kina. Enligt en rapport från den europeiska lobbygruppen Transport & Environment kan den siffran nå 25 procent i år. Enligt rapporten kommer milstolpen att nås trots de importtullar som EU väntas införa för att kontra den kinesiska statens subventioner till landets elbilstillverkare. Enbart kinesiska märken väntas stå för 11 procent av EU:s elbilsmarknad i år.