Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Minskad segregation och ökad trygghet

Så vill Sveriges största allmännytta hitta nycklar till minskad segregation och ökad trygghet i utvecklingsområden

För att vända utvecklingen i utsatta områden och för att minska segregationen i samhället så görs nu flera stora satsningar av myndigheter och kommunala fastighetsägare i Sverige. Genom doktorandprojektet Utvärdering av områdessatsningar i Göteborg analyseras trygghet och segregation med hjälp av registerdata och kundnöjdhetsundersökningar hos Sveriges största allmännytta – Framtidenkoncernen i Göteborg.

Madeleine Frisk Garcia

- Vi kommer att analysera koncernens satsning i Göteborg och förhoppningen är att resultaten kan användas för att utvärdera insatserna kopplat till faktorer som den upplevda tryggheten, men även flyttmönster och om vi kan se förändringar i sociodemografin med mera. Vi hoppas även att resultaten kan hjälpa andra kommunala fastighetsägare och även komma till nytta för myndigheter, till exempel Boverket, Finansdepartementet och Riksrevisionen, berättar Madeleine Frisk Garcia, doktorand på RISE.

Doktorandprojektet är en del av den praktiknära forskarskolan ASSURE som drivs av RISE tillsammans med ett stort antal partners, bland annat Framtidenkoncernen.

Fokus på utvecklingsområden

Framtidenkoncernen är Sveriges största allmännytta där var fjärde göteborgare bor i någon av koncernens över 75 000 lägenheter. År 2020 beslutade koncernen om en strategi för utvecklingsområden, en satsning som tar utgångspunkt i kommunens ambition att år 2030 inte ha några särskilt utsatta områden.

Lars Bankvall, forsknings- och utvecklingschef inom Framtidenkoncernen, berättar mer om hur de arbetar:

- Kommunen har beslutat att inget område i Göteborg ska finnas med på polisens lista över särskilt utsatta områden senast 2030. Det är en stor utmaning men också något som engagerar våra medarbetare liksom de boende i dessa områden. Vi tror att det är möjligt att uppnå men är också ödmjuka inför de utmaningar som kommer med en sådan ambition, säger han.

Madeleine Frisk Garcia ser att det finns ett stort engagemang inom koncernen:

- Det är verkligen intressant när man ser hur många insatser som görs redan idag av bostadsbolagen inom koncernen. Allt från läxhjälp och aktiviteter för barn och unga till trygghetsfrämjande insatser som att trygghetssäkra fastigheterna. När jag tittar på listan över åtgärder och aktiviteter så är det hundratals, säger Madeleine Frisk Garcia.

Som kommunal fastighetskoncern är vi ett viktigt verktyg för staden i arbetet att överbrygga de socioekonomiska klyftorna mellan stadens olika delar.

Lars Bankvall

Hitta mönster och följa upp insatser

I dag finns Biskopsgården, Bergsjön, Hammarkullen, Hjällbo och Lövgärdet med på polisens lista för särskilt utsatta områden. Tidigare var även Tynnered med på listan men sedan 2021 klassas det inte längre som ett särskilt utsatt område.

- Som kommunal fastighetskoncern är vi ett viktigt verktyg för staden i arbetet att överbrygga de socioekonomiska klyftorna mellan stadens olika delar, något som vi också ser är både affärsmässigt försvarbart och till och med lönsamt. Det är därför viktigt att vi genom det här projektet kan hitta mönster och kvantitativt följa upp våra insatser för att se resultat, säger Lars Bankvall.

En utgångspunkt för hur man vänder utvecklingen i utsatta områden är Gårdsten, som blivit något av en modell för Framtidenkoncernen. Området har, genom dotterbolaget Gårdstensbostäder, under de senaste 20 åren jobbat långsiktigt med de ekonomiska och sociala förutsättningarna i området och ska framöver även lägga till en ekologisk och hållbar dimension för att utveckla området ytterligare.

- Gårdsten utgår en utgångspunkt och inspiration för oss då vi ser att området utvecklats positivt de senaste åren och inte heller längre klassas som ett särskilt utsatt område., berättar Lars Bankvall.

Vi har redan haft nytta av projektet genom preliminära analyser som lovar gott så vi hoppas kunna få ännu tydligare bild av läget, vad som fungerar och vad som fungerar mindre bra.

Lars Bankvall

Att kunna se tydliga resultat och dra slutsatser utifrån konkreta insatser är dock inte helt enkelt enligt Madeleine Frisk Garcia.

- I en perfekt värld vill vi alla förstås se att en viss insats ger ett konkret resultat. När det handlar om att utvärdera områdesinsatser där flera insatser sker parallellt finns det metodologiska utmaningar. Vi hoppas ändå kunna se vilken process som ledde fram till resultatet, det skulle betyda mycket, säger hon.

Lars Bankvall igen:

- Vi har redan haft nytta av projektet genom preliminära analyser som lovar gott så vi hoppas kunna få ännu tydligare bild av läget, vad som fungerar och vad som fungerar mindre bra. Det är underlag som vi använder i kommande investeringar så det är knutet till vår strategi för respektive boendeområde. Vi ser att projektet kommer ge oss ett besluts- och analysstöd i både vår utvärdering av pågående satsningar, och vårt arbete att hitta en riktning för framtida prioriteringar.

Tryggheten ökar

Med fastigheter över hela Göteborg har Framtidenkoncernen genom den årliga hyresgästundersökningen sett att boendeupplevelsen förbättrats i samtliga särskilt utsatta områden de senaste tre åren.

- Eftersom vi har fastigheter i många olika typer av områden i Göteborg så kan vi jämföra dem. Känslan av att man bor i ett attraktivt och tryggt område ökar överlag. Det finns många indikatorer att det går åt rätt håll och resultaten i dessa särskilt utsatta områden närmar sig staden i stort, så det är positivt. Allt annat lika så vill vi ju överbrygga skillnaden mellan stadens olika delar. Din boendeupplevelse ska inte bero av vilken del av Göteborg du bor i, säger Lars Bankvall.

Värdefull kunskap som ger praktisk nytta

Framtidenkoncernen har även andra liknande projekt som ska belysa olika aspekter av boendeområden. Däremot ser man stora fördelar med just det här projektet.  

- Vi tycker det fungerar väldigt bra med RISE kunskap på området och att samarbetet ger oss en praktisk nytta vilket är viktigt för oss. Resultaten ska ju bli ett beslutstöd i slutändan och vi är på väg i den riktningen, vilket känns bra. Att investera i boendemiljön är också rent affärsmässigt. Det ökar ju fastighetsvärdet i slutändan vilket är en förutsättning för våra affärsmässiga prioriteringar. Dessutom hoppas vi att projektet kommer kunna hjälpa andra fastighetsägare i Sverige som har liknande utmaningar, och bidra till områdesutveckling även där, avslutar Lars Bankvall.

Madeleine Frisk Garcia

Kontaktperson

Madeleine Frisk Garcia

Doktorand

+46 10 722 33 28

Läs mer om Madeleine

Kontakta Madeleine
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.