Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Siemens Energy produktion
Foto: -Courtesy of Siemens Energy AB

Siemens Energy vill accelerera utvecklingen av AM i Sverige

Siemens Energy är långt ifrån nybörjare på additiv tillverkning. De har idag cirka 200 medarbetare som jobbar med tekniken och ett 60-tal 3D-printrar. Men, ännu finns mycket kvar att lära och Siemens Energy ser fram emot att få bidra till att Applikationscenter för additiv tillverkning kan stärka svensk industri på området. 

På Siemens Energy har man fått lära sig additiv tillverkning den hårda vägen. När företaget köpte sina första 3D-printrar var allt nytt. Det fanns ingen som kunde material, det fanns inga definitioner för pulver, det fanns inga designkriterier och givetvis inga standarder.

– Vi försökte implementera tekniken som andra tekniker, med det funkade inte för allt var för utmanande. Efter mycket försök valde vi att börja om, med ett nytt team, ett AM-team med rätt kompetens, berättar Vladimir Navrotsky, Vice President Technology & Innovation, Siemens Energy, Industrial Application.

År 2008 var det tre personer som jobbade i AM-teamet och idag har Siemens Energy cirka 200 personer runt om i världen som jobbar heltid med additiv tillverkning. Många av specialisterna inom AM finns i Finspång, där Siemens Energys allra första verkstad för 3D-printning byggdes.  

– Idag har vi AM-designer, materialspecialister, processpecialister, specialister på test och utvärdering av komponenter, och så klart specialister i att hantera våra maskiner och specialister inom kvalitetssäkring kopplat till serietillverkning, berättar Vladimir Navrotsky.

Totalt sett har Siemens Energy ett 60-tal olika 3D-printrar  för metall. De används primärt för företagets eftermarknad med bland annat produktion av reservdelar, såväl skräddarsydda komponenter för en kund som serietillverkade.  

Vladimir Navrotsky, Vice President Technology & Innovation, Siemens Energy, Industrial Application - Courtesy of Siemens Energy AB.

Samarbete kring obesvarade frågor

Det är lätt att tänka att Siemens Energy inte skulle ha något utbyte av att vara med i Applikationscenter för additiv tillverkning, men så är inte fallet, enligt Vladimir Navrotsky.

– Vi vet att för att bli framgångsrika inom AM måste man ta hand om hela processen, från utrustning, printprocess, efterbehandlingsprocesser till kvalitetssäkring av komponenterna, säger han och fortsätter:

– Och den här processen måste kunna snabbas upp. Det här är frågor som måste adresseras, och det här kan vi inte göra själva, inte ens med 200 personer har vi expertis i alla delar, utan det krävs samarbete mellan flera parter.

Det är mer fördelaktigt, både utifrån ett investerings-, kunskaps- och tidsperspektiv, om företag kan samarbeta kring den här typen av frågor.

Bidra till spridning inom svensk industri

Vladimir Navrotsky ser att Applikationscenter för additiv tillverkning kan hjälpa svensk industri att adressera ämnet additiv tillverkning; med kunskap, information om vad tekniken kan användas till och guidning till vilken teknik inom AM som passar till vad.

– AM Center kan hjälpa företag inom olika branscher att identifiera sitt utgångsläge, sina möjligheter att tillämpa tekniken och hjälpa dem accelerera nyttjandegraden av AM-tekniken i företagen, exemplifierar han.

Siemens Energy vill gärna bidra med sin kompetens in i centret. Vladimir Navrotsky ser att flera av företagen har liknande utmaningar som kan lösas tillsammans.

– Vi kan nå målen snabbare om vi samarbetar och kanske är inte 1+1=2 här utan 3 eller 4, resonerar han.

Vladimir Navrotsky berättar också att han är nyfiken på att utforska ny teknik, som man ännu inte har tillgång till på Siemens Energy:

– Vi är nöjda med de printrar vi har, men det är bara en teknik, Powder Bed Fusion. Vi är nyfikna på att utforska andra tekniker också som kan användas för andra applikationer. Det är något vi skulle kunna utforska snabbare och effektivare om vi gör det tillsammans.

APPLIKATIONSCENTER FÖR ADDITIV TILLVERKNING - ÖPPET FÖR ALLA

I centret erbjuder vi möjlighet att testa olika additiv tillverkningstekniker inklusive för- och efterbearbetning, vilket betyder att även små- och medelstora företag kan få snabb och enkel tillgång till den senaste tekniken. Centret erbjuder ett brett utbud av expertis och tjänster i alla steg längs värdekedjan för additiv tillverkning, t ex inom:

  • Design för additiv tillverkning
  • Material- och processutveckling
  • Efterbearbetning och kvalitetssäkring
  • Nya affärer och affärsmodeller

Besök Applikationscenter för additiv tillverkning

Marie-Louise Bergholt

Kontaktperson

Marie-Louise Bergholt

Director Application Center for Additive Manufacturing

+46 10 516 60 85

Läs mer om Marie-Louise

Kontakta Marie-Louise
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.