Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Starkare processindustri genom digitalisering

Svensk processindustri ses som världsledande, bland annat tack vare ett nära samarbete med IT- och automationsföretag. För att bibehålla den positionen behöver industrin och dess underleverantörer bli bättre på att hantera förändring; inte minst genom att utveckla och implementera nya digitala lösningar. Det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT & Automation (PiiA) startades 2013 för att stötta industrin och driva digitaliseringen av den svenska processindustrin. Med RISE som värdorganisation för PiiA ges industrin tillgång till den expertis, de nätverk och den infrastruktur som krävs för att nå framgångar även på framtidens globala marknader.

Processindustrin är en del av den svenska ekonomins själ. I den omfattas alla industriföretag som förvandlar våra resurser till nya produkter. Här ingår verksamheter som papper och massa, stålindustrin, gruvbrytning, läkemedelsproduktion samt kemi och petroleum. Industrin svarar för nästan 50 procent av den svenska nettoexporten.

En modernisering av processindustrin

När bolagen inom processindustrin under 2013 diskuterade behoven av att modernisera industrin för att stå sig i den globala konkurrensen, lyckas rekrytera, utveckla rätt kompetens och minska sitt klimatavtryck, och insåg att vägen framåt var samarbete med varandra, teknikleverantörer och forskare föddes idén om PiiA. Initiativet lyckades få finansiering via satsningen på strategiska innovationsprogram under 2013 med uppdrag att stärka digitaliseringen av svensk processindustri. Programmet vägleder industrin att hitta nya samarbeten för att testa ny teknik och utveckla sina arbetssätt. PiiA arbetar också med omvärldsspaning och spridning av goda exempel både inom den egna portföljen och från de lärdomar som kan dras från andra länder och satsningar.

– Vi ser många goda resultat där samarbetet inom PiiA har lett till utvecklande projekt, nya implementationer som gjort industrin säkrare, smartare, mer resurs- och energieffektiv. Svensk industri är bland de bästa industrierna i världen gällande hållbarhet, arbetsmiljö och kvalitet. De utmaningar vi arbetar med inom ramen för Agenda 2030 kräver att vi tar ett krafttag kring påverkan på miljö och omgivande samhälle, här kan svensk industri bidra starkt med erfarenheter och arbetssätt, berättar Peter Wallin som är programchef för PiiA. PiiA har som mål att se till att processindustrin har de avancerade IT- och automationslösningar som behövs för att kunna dra nytta av digitaliseringen mer effektivt än sina konkurrenter på världsmarknaden. Vi strävar efter att uppnå detta genom att stärka samarbetet mellan olika processindustrisektorer, leverantörer och forskare. PiiA samordnar ansökningar om finansiering av innovationsprojekt, stödjer forskning, analyserar industrins behov, för samman forskare och hjälper branschens aktörer att få tillgång till den utbildning och kompetens de behöver.

Digitalisering är en möjliggörare som spänner över alla branscher

Industriell teknologi ny svensk paradgren

Genom att knyta nya samarbeten mellan industribolag, teknikbolag och forskningspartners utforskas och implementeras nya tekniker, arbetssätt och verktyg. Allt fler teknikbolag anpassar sina produkter till industrin och IndTech, industriell teknologi, börjar bli Sveriges nya paradgren. IndTech gör svensk processindustri smartare och mer effektiv, därigenom mer hållbar och mindre miljöförstörande. Ny teknologi gör att fler farliga eller enformiga arbetsuppgifter kan utföras av maskiner. På det viset blir arbetsmiljön renare och säkrare, och arbetsuppgifterna mindre enformiga; arbetsplatser som attraherar personal och behåller dem. Det är tydligt att det krävs andra typer av kompetenser och vidareutbildning för befintlig personal för att lära sig att arbeta på nya sätt.

Styrs av industribehov

PiiAs inriktning styrs av industrins behov genom styrelsen som består av representanter från industrin och dess intressenter.

– Styrelsen spelar en mycket viktig roll genom att styra inriktningen på våra utlysningar, de beslutar även om våra strategiska satsningar, vår agenda och projekt som bemöter utmaningar för hela industrin, säger Peter Wallin. Det finns 17 strategiska innovationsprogram och vi samarbetar ofta över programgränserna då vi kan dra många lärdomar av varandra. Digitalisering är en möjliggörare som spänner över alla branscher och vi kan lära oss mycket om hur man arbetar inom andra branscher och med samhällsutmaningar.

Det strategiska innovationsprogrammet har förväntad finansiering fram till 2023, och målen fram till dess är centrerade kring att höja processindustrins användning av digital teknik, samt implementera digitala affärs- och verksamhetsmodeller.

– När vi når 2022 vill vi att över hälften av de företag som har deltagit i vår verksamhet ska anse att de har hanterat förändringarna inom digitalisering bättre än sina konkurrenter, säger Peter Wallin. Ett annat mål är att över hälften av de forskargrupper som har deltagit i PiiA:s aktiviteter ska ha blivit bättre på forskning, utveckling och innovation (FUI) och därmed stärkt sin internationella position.

Med RISE i ryggen

PiiA har RISE med nästan 3000 anställda som värdorganisation, något som ger programmet tillgång till bred expertis, nätverk och teknisk infrastruktur som kan accelerera industrins digitala omställning.

– Att ha RISE som värdorganisation innebär att vi kan arbeta mer sammansvetsat inom forskningsinstitutet och vi har även tillgång till fler test och demoanläggningar. I labbet DigiCORE som finns på vårt kontor här i Västerås kan vi låta industrin och mindre bolag mötas för att testa ny teknologi och nya arbetssätt. RISE är med i många av projekten som lyckats få finansiering genom programmet och det är tydligt att forskningsinstitutet spelar en viktig roll när det kommer till digitalisering av industrin, avslutar Peter Wallin.

Strategiska innovationsprogram

Inom strategiska innovationsprogram utvecklar företag, akademi, offentlig sektor och organisationer tillsammans framtidens hållbara produkter och tjänster. Genom samverkan inom områden som pekats ut som strategiskt viktiga ska Sveriges internationella attraktionskraft öka. Det finns 17 strategiska innovationsprogram i Sverige och de finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Mer om det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT & Automation (PiiA) finns att läsa på http://sip-piia.se/