Obegränsad tillgång till vatten har länge tagits för givet i Sverige. Men är verkligen vattentillgången oändlig? Har vi en plan för kommande klimatförändringar? Och hur ser beredskapen ut för kommande kriser, som exempelvis vattenbrist vid extremtorka eller stora översvämningar? Water Wise Societies har fått i uppgift att säkra svensk tillgång till hållbart vatten, med RISE vid rodret.
Sveriges vattensektor står inför stora utmaningar de kommande åren, i form av allt från föråldrade vatten- och avloppssystem, klimatförändringar i form av torka och extremväder till höga halter av PFAS i dricksvattnet på flera håll i landet.
Samordna utmaningarna tillsammans med vattensektorn
Därför har innovationsprogrammet Water Wise Societies fått i uppgift att samordna utmaningarna och leda utvecklingsarbetet för att säkra den framtida tillgången till hållbart vatten. Programmet samlar representanter inom vattensektorn – allt från offentlig sektor, näringsliv, forskningsorganisationer, institut och civilsamhälle och leds av RISE i samarbete med fem partners.
– För att lyckas med en sådan här stor och komplex omställning behövs ett koordinerat samarbete, säger Marco Lucisano, chef för division Samhällsbyggnad på RISE, där vatten är ett av de viktigaste verksamhetsområdena.
Branschorganisationen Svenskt Vatten, som samlar företag inom vatten- och avloppstjänster, är en programmets partners.
– Vår bransch står för många utmaningar. Jag tror att programmet kommer att bli en katalysator för innovativa idéer, säger Henrik Wingfors, enhetschef på Vattentjänstenheten.
Svenskt Vatten ansvarar för två arbetspaket inom Water Wise Societies: kapacitet och utbildning samt policyutveckling.
– Det behövs förstärkning av båda områdena för att underlätta omställningen i linje med programmets vision och mål, exempelvis för klimatanpassning, säger han.
Det är dags för ett samhällsgrepp om vattenfrågorna
Engagerade aktörer driver omställningen framåt
Alla aktörer som på något vis hanterar eller berörs av vatten har möjlighet att ta del av de insatser som initieras av programmet. Elin Flodin, projektledare på RISE och programkoordinator för Water Wise Societies, berättar att det redan nu går att ansöka om finansiering hos Vinnova för samarbeten som ska leda till förslag på hållbara vattenlösningar (se faktaruta).
– Under programmets gång kommer fler utlysningar bli aktuella på alla möjliga teman kopplat till vatten. Det kan handla om allt från att diskutera olika utmaningar inom specifika sektorer, hitta nya arbetssätt eller ta fram kommunikation för att inspirera till smart vattenanvändning, till att ta fram nya policys för vattenfrågor, säger hon.
– Den som vill engagera sig ytterligare och vara med och påverka inriktningen på programmet är även välkommen att kontakta programledningen och ansluta sig som medlem i programmet.
Det är viktigt att få in så många perspektiv som möjligt redan i början av förändringsarbetet, poängterar Marco Lucisano. Men programmet ska också sätta igång olika initiativ snabbt för att få in lärdomar som kan accelerera en hållbar utveckling.
– Därför har Water Wise Societies fokus på samverkan och ständig rörelse framåt, säger han.
Målet är i slutändan att tillgängliggöra vatten i rätt mängd och rätt kvalitet för att människor, miljö, näringsliv och industri ska blomstra – trots ett föränderligt klimat. Men innovationsarbetet kommer också kunna sätta Sverige på världskartan som en framtida affärspartner inom vattenfrågor.
– Det unika med det här programmet är att vi samarbetar inom det vi kallar ”från källa till kust” och löser de olika utmaningarna tillsammans. Det är dags för ett samhällsgrepp om vattenfrågorna, avslutar Svenskt Vattens Henrik Wingfors.
Så fungerar Water Wise Societies
Water Wise Societies invigdes i mars 2024 och har en budget på drygt 100 miljoner kronor per år för utdelning till olika initiativ. Satsningen pågår i fem år, men planen är att fortsätta i ytterligare fem. Visionen är "Hållbart Vatten för alla 2050".
Programmet är en del av Impact Innovation som är ett aktörsdrivet och långsiktigt innovationssamarbete utformat för att öka takten i omställningen till hållbara samhällen, och för global konkurrenskraft. Ett initiativ från Vinnova, Formas och Energimyndigheten.
RISE leder programmet i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet, Stockholm Environment Institute (SEI), Svenskt Vatten, Linköpings Science Park och Lunds universitet. Därtill har programmet i dagsläget 60 aktiva medlemmar som på olika sätt är berörda av vattenfrågan. Den som är intresserad av att ansluta sig kan kontakta programledningen.
Under programmets gång kommer olika utlysningar på alla möjliga teman kopplat till vatten att initieras. Den som vill bidra kan till att börja med göra det genom att söka finansiering via Vinnova. Omkring 100 miljoner kr per år kommer delas ut på detta vis när programmet är i full gång.
Vad innebär hållbart vatten för alla?
Water Wise Societies målsättningar kan sammanfattas i fyra områden:
- Vattenresilienta samhällen: Samhällen byggs och förvaltas i harmoni med vatten och är motståndskraftiga mot klimatförändringar och kriser.
- Välmående sjöar och vattendrag som är skyddade och framtidssäkrade. Källor till föroreningar är identifierade och minimerade.
- Tillgång till vatten: Alla har tillgång till tillräckligt med vatten för att säkerställa blomstrande ekosystem, säkert dricksvatten, mat- och energiproduktion samt konkurrenskraftigt näringsliv.
- Klok användning av vatten: Alla delar av samhället ska bara förbruka den mängd och kvalitet vatten som de behöver och resurser från vattenströmmar cirkulerar på ett säkert sätt.