Kontaktperson
Hans Lindell
Forskare
Kontakta HansAtt säkra fjällbranter så att de inte rasar är ett riskfyllt arbete på många sätt. En av dem: vibrationer från borrmaskinerna kan ge skador för livet. Men nu finns nya tekniska lösningar som minskar risken för vibrationsskador avsevärt.
– På händerna är skaderisken nu kraftig reducerad jämfört med tidigare. Det är ett enormt framsteg, säger Thomas Clemm, chef för företagshälsovården på norska Mesta.
När Youtube-klippet kör igång ser man först bara mannen, varselkläderna och den enorma borrmaskinen. Först vid andra anblicken inser man att det som syns i bakgrunden är en fors, och att mannen i fråga hänger i en sele på en bergvägg 180 meter ovanför det strömmande vattnet. Han jobbar med så kallad bergssäkring och filmen visar hur han fäster stora bultar i stenen för att förhindra ras.
– I Norge har vi väldigt många vägar och järnvägar som går nära fjällsidor, och för att säkerställa att de inte drabbas av ras måste vi stabilisera bergväggarna, förklarar Thomas Clemm, fysioterapeut och chef för företagshälsovården på norska Mesta AS.
Bergssäkring är faktiskt en hel bransch som sysselsätter cirka 2 000 personer bara i Norge. Och även om arbetet med att förhindra ras och därmed skydda både liv och infrastruktur är viktigt innebär det ett stort problem: de borrmaskiner som bergssäkrarna använder vibrerar, något som kan orsaka kraftiga neurologiska skador.
– När jag för några år sedan gjorde en kartläggning bland våra anställda upptäckte vi att de utsattes för väldigt hög exponering av vibrationer, och att många av dem hade fått problem med till exempel känseln i fingertopparna, säger Thomas Clemm.
Vibrationsskador – till exempel kärlskador, domningar eller oförmåga till finmotorik i fingrarna – är ofta kroniska och är den vanligaste arbetssjukdomen bland män i Sverige idag. Men när Mesta AS upptäckte omfattningen bestämde de sig för att försöka göra något åt det. Thomas Clemm kontaktade forskaren Hans Lindell på RISE som i många år har lett projekt som syftar till att minska vibrationer i arbetsmiljön i samarbete mellan RISE och ett stort antal företag och organisationer som berörs av vibrationsskador. Målet är att minska vibrationer i arbetsmiljön.
– Jag hade träffat Hans tidigare och visste att han dels var väldigt kunnig inom vibrationer, dels att han hade uppfunnit en teknisk lösning som skulle kunna dämpa vibrationerna. Så jag tog kontakt och frågade om inte han och RISE ville jobba ihop med oss, säger Thomas Clemm.
Det är bara osthyveln som har förändrats mindre än borrmaskiner de senaste sjuttio åren
Resultatet blev projektet ”Ingen dårlige vibber”, där Hans Lindell och hans kollegor utvecklade vibrationsdämpning i borrmaskinernas två handtag, något som fick ner vibrationerna till en sjättedel i det ena och till hälften i det andra.
– Eftersom skadan är kvadratiskt beroende innebär det att skaderisken nu bara är en trettiosjättedel på ena handen jämfört med tidigare, och en fjärdedel på den andra, förklarar Hans Lindell.
Men det räckte inte. I projektet har man även testat att modifiera bergborrarna med ATVA, en teknik som Hans Lindell och hans kollegor har uppfunnit.
– ATVA innebär att du sätter in en vikt i maskinen som kopplas till maskinen med en fjäder. Mekanikens lagar får den att svänga fram och tillbaka och på så sätt skapas en motkraft mot vibrationerna från tryckluften.
Eftersom de här krafterna blir lika stora tar de ut varandra, vilket reducerar vibrationerna med cirka åttio procent.
– Vi har testat ATVA på andra maskiner förut och resultatet blir detsamma varje gång, nämligen att vi bevisar att det går att kraftigt reducera både vibrationer och vibrationsskador, säger Hans Lindell.
För Mesta AS innebär de dämpande handtagen att färre medarbetare kommer att drabbas av vibrationsskador, och Thomas Clemm hoppas nu att maskintillverkare ska börja inkludera ATVA i sina produkter.
– Tekniken som Hans Lindell har utvecklat är ett enormt steg! Han är en människa med massor av idéer som alltid ser möjligheterna och vi är jätteglada att vi har fått jobba med honom.
Men det är inte bara bergssäkrarna i Norge som gynnas om fler tillverkare inkluderar ny teknik i sina maskiner.
– Tänk på gruvindustrin, på hur många människor världen över som jobbar med handhållna stenborrmaskiner under dåliga arbetsförhållanden. Om maskintillverkarna kunde införa den här tekniken som standard i maskinerna är det många som skulle få en mindre utsatt arbetsmiljö. Det är bara osthyveln som har förändrats mindre än borrmaskiner de senaste sjuttio åren, så vi är glada att äntligen få göra något åt det, säger Hans Lindell.
Foton: Mesta AS
När RISE studerade bergssäkrarnas arbetsmiljö såg de att stendammet från borren blåser arbetarna rakt i ansiktet, något som är problematiskt eftersom dammet innehåller kvarts som är extremt farligt för lungorna.
Hans Lindell utvecklade då en ”dammsugare” som använder den luft som i vanliga fall släpps ut från maskinen. Den luften leds in i borrhålet, skapar ett undertryck som samlar ihop dammet som sedan leds via en slang och släpps ut några meter bort, i lä om borrmaskinsoperatören.
– Vi är jätteglada att Hans inte bara hjälpte oss att reducera vibrationer, utan också tog initiativ till att minska problemet med dammet, säger Thomas Clemm.
”Ingen dårlige vibber” är ett samarbetsprojekt där flera konkurrerande företag inom norsk bygg- och anläggningsindustri samt kraftindustrin jobbar tillsammans. Projektet stöttas av Norska staten via Statens Arbeidsmiljøinstitutt. Deltagare förutom Mesta och RISE är bland annat Skanska, Peab och Visinor.