Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Vindkraftverk i trä levererar klimatneutral energi

Världens energibehov fortsätter att öka, och en allt större del av Europas energi kommer från vindkraft. I Göteborg verkar ett företag som har receptet på klimatneutral vindkraft: Modvion utvecklar höga vindkraftverkstorn byggda i trä.

Att bygga vindkraftverk i trä har flera fördelar, men framför allt möjliggör det högre torn på fler platser. Högre torn ger lägre kostnad för energin, det gör vindkraften mer attraktiv vilket bidrar till en snabbare omställning till ett förnyelsebart samhälle.

– Vindkraft är redan idag en av de mest koldioxidneutrala källorna till el som finns. Går man från ståltorn till trätorn så blir vindkraften helt koldioxidneutral i ett enda steg. Det sänker koldioxidutsläppen med 30 procent, säger Otto Lundman, vd för Modvion.

Transport och vikt spelar en viktig roll

En nyckel till att kunna bygga högt, är möjligheten att transportera vindkraftstornets olika delar. Desto högre ett vindkraftstorn är, desto större blir komponenterna det är byggt av. Traditionella torn transporteras som färdiga cylindrar och när de kommer upp i storlek blir de svåra att transportera på vägar och broar, som många gånger inte är breda nog. Ett problem som Modvions trätorn kommer runt, då de fraktas i moduler.

– När vi behöver större diametrar kan vi ta isär tornet i moduler och cylindern sätts ihop på plats, berättar Otto Lundman.

Dessutom är tornen lätta – de väger en tredjedel mindre än ett torn i stål. Något som även det är en fördel i transporten, men som framför allt är viktigt när man ska bygga riktigt högt.

– När tornen blir högre blir de också tyngre, och då måste man dimensionera upp väggarna för att bära tornet. Ju tyngre material, desto större blir den utmaningen. Därför har vi en fördel jämfört med ståltorn exempelvis, säger Otto Lundman.

Samarbete med RISE

Om Modvion är experter på att bygga högt i trä, så har RISE kunnat bidra med kunskap om vindkraft och träteknik. Anders Wickström, projektledare på RISE med 30 års erfarenhet av vindkraftsutveckling, har varit involverad i flera projekt ihop med Modvion.

– Trä är generellt ett intressant material, särskilt ur ett vindkraftsperspektiv. Det har bra dynamiska egenskaper som god dämpning, de vill säga tornsvängningar dämpas ut bättre än för ståltorn, säger han, och får medhåll från kollegan Pierre Landel, forskare på RISE och doktorand på Linnéuniversitetet:

– Det är en viktig sak. Hur stor dämpningen är vet man inte riktigt, det undersöker vi parallellt med att vi bygger allt högre i trä. Dessutom är utmattningshållfasthet av träkomponenter och förband avgörande men inte lika väl känd som för stålteknik. Så samarbetet med Modvion lär oss mer om träkonstruktioner.

RISE har varit samarbetspartner till Modvion redan i ett tidigt stadie, något som varit särskilt viktigt i uppstartsskedet, menar Otto Lundman.

– De har varit delaktiga i flera projekt som vi har genomfört, och hjälpt oss att utveckla tekniken. Dessutom var de med och stärkte upp vårat team tidigt, när få andra trodde på oss.

Trä är generellt ett intressant material, särskilt ur ett vindkraftsperspektiv

Första kommersiella torn

I dag finns ett pilotprojekt i form av ett trätorn på Björkö utanför Göteborg, men under 2022 kommer Modvion att bygga sitt första kommersiella vindkraftstorn, ett 105 meter högt torn. Det blir Sveriges första och Europas högsta kommersiella vindkraftstorn i trä. Det hittills högsta tornet i trä står i Tyskland, och är 100 meter högt.

– Det blir spännande att bygga högre än det tyska tornet, och intressant att få ett torn som faktiskt ska försörja folk med el, snarare än ett som används i forskning. Det ser jag mycket fram emot, säger Pierre Landel.

Tidigare i år gick Modvion även in i ett partnerskap med den världsledande turbintillverkaren Vestas, som numera är delägare. Men även fler samarbeten görs, tanken är att trätornen ska bli en bred lösning som flera aktörer på marknaden använder sig av. För framtidens vindkraftstorn byggs i trä, det är Otto Lundman övertygad om.

– Definitivt, materialet erbjuder så många fördelar. Och vi har patenterat vad vi ser som den mest effektiva lösningen, så vi har en bra position.

 

Foton: Modvion

Anders Wickström

Kontaktperson

Anders Wickström

Senior Projektledare

+46 10 516 67 02

Läs mer om Anders

Kontakta Anders
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.