Kontaktperson
Karin Johnson
Verkställande direktör
Kontakta KarinHär kan du ta del av de senaste nyheterna från Processum Biorefinery Cluster. Håll dig uppdaterad och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Trädtoppar, grenar, sågspån och andra restströmmar som inte används i skogsindustrins processer eldas i många fall upp idag som biobränsle. Med ny teknik undersöker RISE tillsammans med företaget Nynas AB (publ) hur oanvända material från skogen kan omvandlas till biobaserat bindemedel för grönare asfalt med lägre klimatpåverkan.
I november anordnade RISE en workshop i Örnsköldsvik inom MainstreamBIO-projektet. Biomodel4Regions-projektet var inbjudet och deltog i workshopen och gav en presentation samt den regionala innovations- och exportplattformen North Sweden Cleantech, som gav en kort översikt över sitt arbete med innovationskraft för grön omställning. Genom symbios mellan projekten lyftes många viktiga diskussioner och gemensamma utmaningar och möjligheter inom bioekonomin fram, med fokus på små och medelstora företag i norra Sverige.
I oktober arrangerades Nordic Wood Biorefinery Conference, som för första gången hölls i Örnsköldsvik, och samlade deltagare från hela världen för att diskutera framtiden inom bioraffinaderi med skogen som huvudresurs. Nytt för konferensen var det matchmakingevent som anordnades, något som blev en uppskattad språngbräda för nya internationella samarbeten och idéutbyten.
I oktober invigdes RISE pilothall i Örnsköldsvik, en anläggning som kommer att vara centrum för RISE verksamhet inom bioraffinaderi. Att kunna förädla restströmmar från skogsnäringen och andra näringar till nya innovativa produkter är en viktig del av Sveriges gröna omställning.
I mitten av augusti ägde en regional strategisk samskapande workshop rum i Örnsköldsvik, organiserad av RISE tillsammans med BioFuel Region. Syftet var att samla olika intressenter inom bioekonomisektorn för att gemensamt diskutera förslaget till den svenska bioekonomistrategin. De prioriteringar som lyftes fram återspeglar vad som är viktigt ur ett regionalt perspektiv och ett av stegen mot projektet Biomodel4Regions kommande bioekonomiplan.
Förra veckan fick fem av våra forskare, Tomas Gustafsson, Anders Wallenius, Anders Hörnberg, William Siljebo och Shubhankar Battacharyya ta emot Gösta Hägglunds-stipendium för sitt innovativa arbete. Stipendiet delas ut till personer verksamma inom Örnsköldsvik, för att i Gösta Hägglunds anda stimulera innovationer och tekniskt utvecklingsarbete, som kan stärka näringslivet i Örnsköldsvik.
PulpEye AB är ett av Processum Biorefinery Clusters medlemsföretag och utvecklar onlineanalysatorer för massa, mätningar och kontroller till den globala massa- och pappersindustrin. I början av september blev det klart att den internationella teknikkoncernen ANDRITZ förvärvat bolaget.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Anmäl dig här