Frukostseminarium: Olika additiva tillverkningsmetoder
Additiv tillverkning erbjuder nya möjligheter för geometrisk design av komponenter och produkter. Det finns dock begränsningar beroende på vilken printteknologi och material som används. Under detta seminarium får du en inblick i olika 3D-printteknologier för plast och metall samt deras fördelar och begränsningar.
Välkommen till en serie av frukostseminarier inom additiv tillverkning, med fokus på hur små och medelstora företag använder tekniken som en möjliggörare inom produktutveckling och produktion.
Under detta seminarium kommer vi att utforska en rad olika additiva printteknologier som var och en har sina styrkor men också begränsningar. För respektive teknologi belyses även både konstruktionsmässiga och materialvalsmässiga aspekter som man bör känna till som konstruktör och produktutvecklare.
Jan Johansson, forskare inom additiv tillverkning på RISE, kommer att presentera tre av de vanligaste teknologierna för plastprintning: Fused Deposition Modeling (FDM), Stereolithography (SLA) och Selective Laser Sintering (SLS).
Arvid Svanberg, också forskare inom additiv tillverkning på RISE, kommer att presentera tre teknologier för metallprintning: Powder Bed Fusion-Laser Beam (PBF-LB), Metal binder Jetting (MBJ), Directed Energy Deposition (DED).
Med den nya kunskap du får från detta seminarium hoppas vi inspirera dig i ditt arbete med konstruktion och produktutveckling, och ge dig insikter om hur du kan tänka på ett helt nytt sätt med 3D-printning som tillverkningsmetod.
3D-Action 2.0
3D-Action 2.0 är ett projekt finansierat av Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen där RISE, Chalmers, IUC Sweden, IUC Väst, IUC Sjuhärad, IDC Skövde, och Göteborgs Tekniska College samverkar för att erbjuda en unik möjlighet för små och medelstora företag i Västra Götalandsregionen att få möjligheten till att testa och utvärdera olika additiva tekniker. Seminarierna är kostnadsfria och öppna för alla företag oavsett storlek.