Organisation
Hos RISE möts problemlösare med unika resurser. Vi är forskare, tekniker, testare och andra experter som behövs i arbetet med morgondagens innovationer. Tillsammans blir vi ett verklighetsnära forskningsinstitut och en stark innovationspartner som kan bidra med allt från banbrytande forskning till test och utveckling.
Vi arbetar i samverkan med och på uppdrag av näringsliv, akademi och offentlig sektor. Vårt fokus är lösningarna vårt samhälle behöver, och vi är organiserade därefter. I gemensamma affärs- och innovationsområden arbetar våra forskare och experter inom olika områden, sida vid sida. Med ett 100-tal unika test- och utvecklingsmiljöer framtidssäkrar vi varje dag nya lösningar. Oavsett om det handlar om produkter, tjänster, teknologier eller processer.
Organisationsöversikt
RISE är organiserad i divisioner, avdelningar, enheter samt koncerngemensamma funktioner.
Koncernledning
RISE koncernledning leds av VD, Malin Frenning, som i sin tur är utsedd av RISE styrelse.
Divisioner
Vi samlar våra kompetenser och experter i fem divisioner.
Bioekonomi
Division Bioekonomi arbetar med bioraffinaderiets värdekedjor samt produkter och processer för jordbruk, livsmedel, förpackningar, batteriutveckling och design av material och ytor.
Digitala system
Division Digitala system arbetar med elektronik, informations-och kommunikationsteknik samt mjukvaruutveckling, mobilitet, system-analys och interaktionsdesign. Divisionen arbetar med lösningar för alla sektorer, framför allt inom områden som rör digitalisering.
Life science
Division Life science bedriver verksamhet inom läkemedelsutveckling och bioekonomi, med expertis inom syntes, formulering, tillverkning, analytisk kemi, toxikologi och bioanalys. Vi arbetar med hållbara lösningar för små och stora life science-bolag med fokus på läkemedelsutveckling.
Material och produktion
Inom division Material och produktion samlas kompetens inom korrosion, kemi, biologi, medicinteknik och mekanik. Divisionen är verksam inom produkt-, produktions- och materialutveckling för textil, polymer, komposit och metall.
Samhällsbyggnad
Division Samhällsbyggnad samlar kompentens inom energi, infrastruktur, certifiering, stadsutveckling, arkitektur, bygg och fastighet samt innovationsledning och systemomställning för att bygga det hållbara samhället. Divisionen arbetar med material såsom trä, cement och betong.
Säkerhet och transport
Division Säkerhet och transport arbetar med tillförlitlig-het, risk och säkerhet nära fordon, maritim näring, elektrifiering av transportsystemet, totalförsvar och brand. Här finns kompetens inom bland annat mätteknik, kalibrering, besiktning och verifiering.
Brysselkontor
RISE Brysselkontor bevakar den europeiska politikens utveckling och arbetar för att RISE innovationsmiljöer ska kunna bidra till europeiska målsättningar om ökad innovations- och konkurrenskraft.
Brysselarenan är en plattform för att nå ut till europeiska beslutsfattare och europeiska samarbetspartners. Det europeiska forskning- och innovationslandskapet behöver inspel från näringslivet, akademin och forskningsinstitut för att europeiska initiativ och program ska kunna generera bästa möjliga resultat.
Vår Brysselagenda tar avstamp från samhällets omställningsbehov, där RISE kompetenser kan bidra till Europas samlade förmåga att uppnå EU:s ambitiösa gröna- och digitala målsättningar.
Kontakta gärna ansvarig för vårt Brysselkontor: Adam Andersson.
Vår historia
Den svenska institutssektorns rötter går tillbaka till förra sekelskiftet när många forskningsinstitut med inriktning på olika industriella branscher såg dagens ljus.
Från 1960-talet och ett tjugotal år framåt växte institutssektorn från en handfull forskningsinstitut till dryga 30 stycken. Företag och organisationer inom olika industrigrenar och teknologiområden var delägare i sina institut, de flesta förvaltades i stiftelseform.
Under 1990-talet blev det en forskningspolitisk ambition att stärka utvecklingen av hela sektorn, bland annat genom att samla det statliga ägandet.
1997 bildade staten tillsammans med Stiftelsen för Kunskaps- och Kompetensutveckling, KK-stiftelsen, ägarbolaget IRECO Holding för att samla och förvalta statens ägande i industriforskningsinstituten.
2002 lanserades den så kallade Fyrklövern där institut i besläktade branscher sammanfördes i fyra koncerner. Dessa utvecklades till: Innventia, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Swedish ICT och Swerea.
2006, på uppdrag av regeringen, lyfte professor Sverker Sörlin fram behovet av en enad svensk institutssektor i sin utredning En ny institutssektor – en analys av industriforskningsinstitutens villkor och framtid ur ett närings- och innovationspolitiskt perspektiv som fick stort genomslag och ökade ägarnas krav på konsolidering.
2007 blev IRECO Holding helägt av staten och 2009 bytte IRECO Holding namn till RISE Research Institutes of Sweden Holding. Samma år förvärvade RISE Research Institutes of Sweden Holding samtliga aktier i SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
2014 - Staten såg stor potential i ett samlat institut och inledde arbetet med att tillsammans med industriägarna för Swedish ICT, Innventia och Swerea, undersöka förutsättningarna för samgåendet i en enad institutskoncern.
2016 gick Innventia, SP och Swedish ICT samman i ett institut som fick namnet RISE.
2018 förvärvade RISE två tredjedelar av forskningskoncernen Swerea. De i Swerea ingående instituten IVF, SICOMP, SWECAST, samt delar av KIMAB går samman med RISE.
2019 förvärvade RISE 60 procent av aktierna i MoRe Research.
2021 förvärvades SSPA Sweden (ursprungligen Statens Skeppsprovningsanstalt).
2022 överläts verksamheterna inom sju dotterbolag till moderbolaget: Energy Technology Center AB, Innventia AB, KIMAB AB, IVF AB, Sicomp AB, SWECAST AB och Swerea AB.
2024 förvärvade RISE resterande 40 procent av MoRE Research, och blev därmed helägare.