Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Close
-

Paroc - inblandning av återvunnet material i stenull

Stenull är ett isoleringsmaterial som tillverkas av nedsmält natursten. När stenullsbolaget Paroc AB ville få djupare insikter om hur järnet i stenullsprodukter kan påverkas vid inblandning av återvunnet material med innehållande ett polyvalent grundämne valde de att använda röntgenabsorptionsspektroskopi i samarbete med RISE och MAX IV.

Det populära isoleringsmaterialet stenull tillverkas av natursten som smälts ner och omvandlas till tunna fibrer som stabiliseras med en liten mängd bindemedel. En viktig egenskap är att stenull är praktiskt taget obrännbart. Något som gör att många använder stenullen för att bidra till brandsäkerheten i byggnader. 

Stenull ska bli mer hållbart

Många stenullsbolag, som till exempel Paroc, tittar i dagens läge på hur de kan göra sina produkter mer hållbara genom att öka andelen återvunnet material. Det material som Paroc funderar på att blanda in i sina stenullsprodukter innehåller ett polyvalent grundämne, som i sin tur kan påverka järnredox. I en redoxreaktion överförs elektroner mellan ämnen, vilket leder till att deras oxidationstillstånd ändras. Exempel på oxidation är när järn reagerar med syre i luften och bildar järnoxid, så kallad rost. I det här projektet ville Paroc, i samarbete med RISE, titta på hur järnet i den smälta stenen skulle kunna påverkas av att smältas ner tillsammans med ett polyvalent grundämne. Om järnet påverkas skulle detta nämligen i sin tur kunna påverka brandssäkerheten.

Djupare förståelse för komplexa konsekvenser

Tillsammans med RISE kom projekts mål bli att belysa redox men även struktur för ett polyvalent grundämne genom att använda röntgenabsorptionsspektroskopi, på MAX IV i Lund, på glas från vulkaniska bergarter i stenullsapplikationer. Valet föll bland annat på XANES, en form av röntgenabsorptionsspektroskopi som används för att ge information om den elektroniska och lokala kemiska strukturen som omger det valda grundämnet i materialet. XANES gav i detta fall en djupare förståelse för de komplexa konsekvenserna av en högre inblandning restmaterial i stenullsproduktionen. Resultatet av undersökningen visar att inblandningen av ett polyvalent grundämne möjligtvis kan påverka produktegenskaperna hos stenullen. Dock har detta mycket att göra med hur själva smältprocessen går till, något som Paroc fortsätter undersöka. 

Upplägg och genomförande av projektet:
Projektet var uppdelat i tre aktiviteter
1: Projektledning och kommunikation
2: Provberedning och framtagande av referensmaterial
3: Röntgenabsorptions-mätning av stenull och referensmaterial vid Balder på MAX IV i Lund.

RISE har lett projektet och ansvarat för röntgenabsortionsmätningarna. Den industriella partnern Paroc ansvarade för kommersiella smältprover, industriliknande smältprover samt kemisk analys. Nu återstår att utvärdera hållbarhetseffekterna och att i framtiden implementera resultaten i produktionen.