AMIGA
Erbjuder kunderna möjligheten att panta produkter efter projektets slut
Amiga utvecklar och tillverkar helhetslösningar inom el och belysning för byggindustrin. Med den nya cirkulära affärsmodellen Reuse kan kunderna panta produkterna, som tillexempel byggcentraler, skarvkablar och belysning, vilket innebär att de köper tillbaka dem efter projektets slut. Produkterna genomgår reparation, service, rengöring, funktions- och elsäkerhetstest, och återbrukas med full garanti. Det som inte går att återbruka återvinns. Resultatet är förenklad hantering, minskat avfall och klimatpåverkan, samt ökad livslängd för produkterna.
Det Amiga såg var att byggbranschen har svårt att hantera produkter efter projektens slut, och kunder har frågat om de kunde köpa tillbaka dem. Produkterna blir slitna och smutsiga, och utan en enkel lösning slängs de ofta för tidigt. Det som blir kundernas utmaning blir deras affärsmöjlighet.
Med produktion i Sverige, tillgång till reservdelar och rätt utrustning kunde Amiga skapa en effektiv process för att ge produkterna nytt liv. Dessutom kan byggföretagen lägga sin tid på det de gör bäst – att bygga – medan Amiga tar ansvar för att reparera och serva produkterna.
Några tips från Amiga till företag som vill jobba mer cirkulärt:
- Tidigt kundinvolverande: Försök jobba nära kunden för att förstå deras behov och säkerställ att lösningen passar deras projekt och budget.
- Kvalitetsfokus: Varje återbrukad produkt genomgår en rigorös process med service, reparation och säkerhetstester för att bibehålla högt förtroende och lång hållbarhet.
- Samarbete i branschen: Effektivisera modellen och skala upp återbruket genom att arbeta aktivt med logistiska partners och andra aktörer.