Kontaktperson
Anna Bergstrand
Enhetschef
Kontakta AnnaBrandsäkerhet för lös inredning handlar om att prova, utvärdera och säkerställa att produkter uppfyller gällande brandkrav. RISE utvärderar brandegenskaper hos lös inredning för säkrare produkter i både hemmiljö och offentlig miljö.
Lös inredning innebär sådan inredning som kan flyttas eller tas bort utan att särskilda hjälpmedel behöver användas. Exempel på sådan lös inredning är soffor, fåtöljer, madrasser, akustikskärmar och gardiner.
Brandsäkerhet för lös inredning styrs av regelverk och marknadskrav. Dessa hänvisar till olika brandstandarder och ser olika ut för olika marknader. Exempelvis ser kraven annorlunda ut i Sverige jämfört med övriga Europa, Storbritannien (som har högst krav på brandsäkerhet för lös inredning i Europa) och USA. Brandkraven kan skilja sig åt för samma produkt, beroende på om den är avsedd för användning i hemmiljö eller offentlig miljö.
Lös inredning, som stoppade möbler och bäddar, består ofta av lättantändliga material, vilka innehåller mycket energi. Det här är en farlig kombination som kan leda till snabba och kraftiga brandförlopp med mycket rökproduktion. Det är därför viktigt att utvärdera brandegenskaper hos lös inredning och att anpassa kraven till den lokal där produkten skall användas. I länder som Storbritannien styrs detta av ett tydligt regelverk medan det i Sverige nästan uteslutande är marknadskrav som styr.
RISE har lång erfarenhet av brandprovning och utvärdering av brandsäkerhet hos lös inredning. Vi deltar i och driver flera forskningsprojekt inom området för att skapa förutsättningar för säkrare och mer hållbara produkter. Vi arbetar även med provningsuppdrag direkt mot kund.
I provningen tittar vi oftast på antändlighet hos olika material eller på en färdig produkt. Det här kan göras på olika sätt och med olika typer av tändkällor såsom en glödande cigarett, gaslågor i olika storlekar eller träribbstaplar. När provningen är genomförd så utvärderar vi om produkten eller materialet uppfyller kraven. Vi kan också titta på egenskaper såsom rökproduktion och värmeavgivning. Det här görs vanligtvis i metoder som innefattar antändning med större tändkällor än vid antändlighetsprovning.
Det finns specifika branschkrav för brandsäkerhet i lös inredning inom exempelvis sjöfart, tåg och fordonsindustri.
Vill du veta mer om brandsäkerhet i lös inredning? Du hittar kontaktuppgifter till kontakperson nederst på sidan.