Kontaktperson
Tove Mallin
Enhetschef
Kontakta ToveBrandolyckor påverkar samhället på uppenbara sätt, som att förstöra eller förorena delar av den byggda och naturliga miljön, och på mer subtila sätt, som att förflytta människor och störa ekonomin. Det finns mycket att lära om hur man optimerar insatserna för att mildra de negativa effekterna av brand på ett balanserat och ansvarsfullt sätt.
Vår utmaning
Konsekvenserna av oönskad brand sträcker sig från atmosfärisk (rök), vatten- och markförorening (avrinning av brandvatten) till förlust av material, jobb och bostäder. När man överväger behovet av att ersätta brända föremål i den byggda miljön, kan brand innebära en mycket stor ekonomisk börda för samhället, som inte alltid delas rättvist av alla delar av samhället.
Forskningsläge
Agenda 2030 ökar intresset för att hitta hållbara lösningar på problemet med oönskad brand. Hållbarhet i byggnader, det vill säga att hitta balansen mellan "gröna" byggnader samtidigt som det ger tillräckligt brandskydd, är för närvarande ett aktivt internationellt forskningsområde. Det finns verktyg tillgängliga online för att ge svar på vissa aspekter av hållbarhet, men med några få undantag är de inte fokuserade på eld. ISO/TC 92/SC 3 "Brandhot mot människor och miljö" tillhandahåller standarddokument som indirekt tar upp några av hållbarhetsfrågorna med oönskad brand.
Vårt tillvägagångssätt
Vårt tillvägagångssätt börjar med intern kompetens inom livscykelbedömning (LCA), livscykelkostnad (LCC), och miljöriskbedömning (ERA), som tillämpas på brand och vi kommer att utöka vår kompetens genom samarbeten både internt och externt till RISE.
På RISE Samhällssäkerhet har flera forskningsprojekt genomförts som riktar sig mot olika aspekter av hållbarhet och brand. Till exempel bidrog RISE med antingen miljömässiga eller ekonomiska/miljömässiga bedömningar till:
Intressenter
Intressenter som myndigheter, räddningspersonal och brandskyddsingenjörer finner sig i allt högre grad ansvariga för att tillhandahålla hållbara lösningar för att hantera konsekvenserna av brand. Många av dessa intressenter har för närvarande inte expertis för att fatta optimala beslut när brandsäkerhetsåtgärder utformas eller en incident inträffar eller att utveckla utbildningsprogram, även om denna begränsning förändras när prioriteringarna ändras på grund av Agenda 2030.
Våra expertiser:
Verktyg och publikationer:
Interaktiv Miljöbedömning vid Insats: IMI-verktyget