Kontaktperson
Katarina Ohlsson
Projektledare
Kontakta KatarinaVår forskning förädlar trädets eget lim – lignin – till material, kemikalier och fordonsbränslen. Vi utvecklar även processer för att ta till vara och vidareförädla de stora mängder lignin och andra vedpolymerer som kemiska massabruk och andra bioraffinaderier får som biprodukt.
För varje ton producerad pappersmassa kan 200 kg lignin utvinnas ur massabrukets biprodukt svartlut. Ligninet används idag nästan uteslutande som internt bränsle, men har potential att förädlas till biobaserade produkter med betydligt högre värde, t ex flygbränsle eller kolfibrer för batterier eller gasrening.
Vår ligninkompetens inkluderar separationsprocesser, framställning av kolfiber och andra karboniserade material, systemanalys, energiteknik, polymerkemi och -teknik och kemisk analys. Vi har separationsutrustning för lignin från laboratorie- till demonstrationsskala. RISE har tillsammans med Chalmers utvecklat den idag kommersialiserade LignoBoost-processen för ligninutvinning.
Vi hjälper massaproducenter och andra bioraffinaderiaktörer att hitta passande processlösningar för utvinning av sitt lignin och identifiera lämplig vidareförädling.
Vår demonstrationsanläggning RISE LignoDemo för ligninseparation kan producera upp till 8 000 ton lignin per år. Ett exempel på storskaligt försök med lignin är ett långtidstest med att ersätta kol vid Fortums kraftvärmeverk i Stockholm. Ett annat exempel är ett fullskaleförsök i en sodapanna vid ett massabruk i Sverige där ersättning av fossila bränslen med lignin utvärderades.
Exempel på vad RISE kan erbjuda på området ligninprodukter och -processer: