Nya terapier ger hopp för framtiden
Utveckling och produktion av läkemedel är fortfarande ett styrkeområde för Sverige. Läkemedel utgjorde Sveriges näst största enskilda exportgrupp 2022 vilket motsvarade 7 % av den totala exporten, och ett värde på nästan 140 mdkr. Om man tittar på läkemedelsprojekt i Sverige är drygt hälften av ”pipeline” (dvs projekt i preklinisk och klinisk fas) traditionella, kemiska läkemedel. Dessa så kallade lågmolekylära läkemedel kommer fortsätta att vara den vanligaste typen av läkemedel som du hittar på apotekshyllan. Men trenden rör sig mot att fler och fler biologiska läkemedel kommer ut på marknaden. 2022 var hälften av alla nya FDA godkända läkemedel biologiska.
Nya Terapier kan vara vanliga monoklonala antikroppar och andra protein-peptidbaserade läkemedel, avancerade terapier (ATMP), mer komplexa och konjugerade modaliteter av läkemedel eller syntetiskt framställda molekyler som farmaceutiska oligonukleotider, men även mRNA vacciner och immunterapier. Flera av dessa nya biologiska läkemedel har redan visat sitt värde i att behandla och ibland även bota sjukdomar, till exempel CAR-T cell-genterapier för behandling av leukemier, men även mRNA vacciner under Covid-19 pandemin. På RISE har vi både kunskap och kapabiliteter för att stötta bolag i olika steg i utvecklingen av dessa typer av läkemedel. Dessutom driver vi just nu ett strategiskt projekt för att stärka vårt erbjudande ytterligare, då vi ser detta som ett viktigt område för Sveriges framtida konkurrenskraft och för patienternas överlevnad.
På samma sätt måste processerna för att utveckla kemiska läkemedel uppdateras. Det handlar tex om hållbarhet, kostnadseffektivitet och resiliens (pandemiberedskap och andra kriser som kan uppkomma). Områden att undersöka innefattar digitalisering och AI/ML, fossilfria kolkällor, en giftfri miljö såväl som försörjningskedjor. Förändringar av processer är dyrt, vilket många småbolag inte har råd med och kan prioritera, om det inte finns lagkrav som styr. Men på RISE finns det kompetens tex inom digitalisering, ekotoxikologi, grön kemi och livscykelanalyser som idag appliceras på andra områden, men är lika relevant för läkemedelsutveckling. Att ta steget mot hållbar utveckling av kemiska läkemedel kommer definitivt vara en vinst, både för affärerna och för planeten.