Kontaktperson
Emelie Ljung
Enhetschef
Kontakta EmelieBIOMETHAVERSE syftar till att diversifiera möjliga produktionsmetoder för biometan i Europa, öka kostnadseffektiviteten och bidra till spridning och användning av ny biogasteknologi. RISE designar, bygger och driftar mobil testbädd för biologisk metanisering av syngas till biometan inom projektet.
BIOMETHAVERSE är kortnamn för projektet "Demonstrating and connecting production innovations in the BIOMETHAne uniVERSE".
Fem innovativa teknikspår för att producera biometan kommer att demonstreras i fem europeiska länder: Frankrike, Grekland, Italien, Sverige och Ukraina. De produktionsvägar som ska demonstreras innefattar en eller flera av följande omvandlingsprocesser: termokemiska, biokemiska, elektrokemiska och biologiska processer.
Fyra av demonstrationsanläggningarna kommer att utgå från biogas från konventionell anaerobisk rötning, medan den svenska demonstrationsanläggningen som byggs av RISE utgår från syngas från biomassaförgasning genom Ex-situ syngas biologisk metanisering (ESB). I alla demoanläggningar inom BIOMETHAVERSE kommer CO2 och andra intermediära produkter från anaerobisk rötning eller förgasning att kombineras med förnybar vätgas eller el för att öka biometanutbytet. Samtliga produktionsspår som demonstreras är icke-konventionella tekniker, använder energi och material på ett cirkulärt sätt och har som målsättning att öka biometanproduktionen och minska produktionskostnaden.
RISE koordinerar de svenska parterna i projektet och bidrar dessutom tillsammans med Wärtsilä med design, bygge och drift av den mobila testbädden för biologisk metanisering av syngas. Cortus är syngasproducent och värd för pilotförsöken och får i gentjänst tillämpad forskning om möjlig avsättning för syngas. Energigas Sverige bidrar med arbete kring policyutveckling inom området kopplat till projektet.
Ex-situ syngas biologisk metanisering (ESB) är en innovativ teknik för biometanproduktion. Skogsrestprodukter såsom grot, sågspån och returträ är kolkällor som inte är tillgängliga för biometanproduktion med traditionella rötningstekniker. Om skogsrestprodukterna först förgasas till syngas kan den sedan vidareförädlas till biometan genom biologisk metanisering – en slags gasrötningsteknik. ESB-tekniken öppnar således dörren till att kunna använda skogsrestprodukter och annan fast biomassa som substrat för biometanproduktion. Det ökar Sveriges och Europas potential för biometanproduktion kraftigt.
BIOMETHAVERSE har som mål att:
Projektet ska också bidra med att till målåret 2030 öka produktionspotentialen för biometan med 66%, skapa 294 000 gröna jobb, möjliggöra minskade växthusgasutsläpp på 113 miljoner ton samt minska produktionskostnaden för biometan.
Biomethaverse
Pågående
Svensk Koordinator
4,5 år
CORTUS energy, Energigas Sverige, WÄRTSILÄ Sweden AB
European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency
Johan Andersson Tomas Reilander Karin Berg Emelie Ljung Lina Katarina Heldmark Daniel Tamm Nils Finnstedt
Projektsida BIOMETHAVERSE