Kontaktperson
Amanda Sundberg
Projektledare
Kontakta AmandaFörstudien LAVIS Där landskapet möter anläggningen. Integrerad visualisering med hjälp av GIS och BIM syftade till att skapa en kunskapsbas som utgångspunkt för en mer effektiv, flexibel, användarvänlig och skalbar plattform med tydlig integration av GIS/BIM, vilket möjliggör en sömlös övergång mellan landskap och anläggning.
Vi har i digitala miljöer som visualiserar anläggningar i landskapet stora möjligheter att kommunicera och analysera infrastrukturprojekt för medborgare, politiker och samhällsbyggare. Men, för att förverkliga skapandet av sådana miljöer återstår fortfarande omfattande kunskapsuppbyggnad. Syftet med förstudien var därför att kartlägga befintliga förutsättningar och identifiera möjligheter för en plattform som visualiserar infrastrukturprojekt. Projektet syftade vidare till att utforska möjligheterna för samverkan mellan stat och kommun när det gäller visualisering i infrastrukturprojekt.
Målsättningen för förstudien var att via kunskapsinhämtande ta fram en rapport som innehöll:
Med utgångspunkt i förstudiens kartläggning, prototyputveckling och användningstester kan en vision för en framtida plattform för visualisering skönjas. Fokus bör riktas till infrastrukturprojekts operativa delar (projektering/bygg). Den gemensamma behovsbilden som identifierats utgår ifrån att behov ej finns för ett verktyg med olika former av analysmöjligheter i stället har vi kunnat fastställa, i dialog med samtliga användargrupper, att tillgången till ett enklare och mer användarvänligt verktyg är det som efterfrågas. Verktyget ska utvecklas med visionen att 1. skapa bättre förutsättningar för att öka kvalitén genom bättre samordning och granskning av digitala modeller och 2. skapa förutsättningar för kommunikation mellan projektet och dess olika intressenter.
Fyra primära användargrupper fastställdes i analysarbetet till avancerade användare, standardanvändare, avancerade mottagare och standardmottagare. Det verktyg som dessa användare skall nyttja skall vara enkel att använda och visa informationen från en utvecklad samordningsmodell – en kombination av 2D och 3D information. Via fastställda vyer ska det vara enkelt att få fram den informationen som objekten innehåller beroende på typ av användargrupp och vilken projektfas en specifik modell befinner sig; i princip från idé/planering till att informationen överlämnas till förvaltning. Ambitionen är att kommande verktyg/plattform ska baseras på öppna standarder såsom IFC och BCF. Med stöd för dessa format kommer programvaran kunna leva länge utan något behov av extern förvaltning. Programvaran som tas fram behöver också ha stöd för att kunna hantera databaskopplingar och även kopplingar till GIS, detta för att även kunna synka annan geografisk information än den som projekterats. Vi ser också framför oss en plattform som skapas med öppen källkod där vem som helst ska kunna fortsätta utvecklingen och ta fram sina egna tillämpningar utifrån behov och intresse.
Projektet genomfördes av RISE, Norrköpings kommuns Samhällsbyggnadskontor och Trafikverket med finansiering från Trafikverkets forsknings- och innovationsportfölj Bygga. Förstudien med sin lägesbeskrivning och kunskapssammanställning utgör en förutsättning för en kommande och uppföljande projektansökan som avser att ta förstudiens arbete vidare mot en realisation av visualiseringsplattformen och dess organisering.
Förstudie LAVIS
Avslutat
Region Östergötland
Projektledare
6 månader
Trafikverket, Norrköpings kommuns Samhällsbyggnadskontor