Hinder och drivkrafter för cirkulär belysning
Går det att minska resursförbrukning, klimatpåverkan och energibehov genom andra sätt att köpa ”belysning”? Blir det dyrare och krångligare? Projektet ”Hinder och drivkrafter för cirkulär belysning har undersökt vad som driver och hindrar kunder och fastighetsbolag att köpa ljus som tjänst i stället för att själv äga och förvalta armaturer.
Projektet vill öka förståelsen mellan leverantörer och kunder för hur behovet av ljus kan tillgodoses, och vilka risker, möjligheter och förutsättningar som skiljer anskaffande av ljus i ett linjärt relativt i ett cirkulärt affärssystem.
Genom fallstudier och branschdialog har projekt kartlagt privata och offentliga kunders vilja och möjlighet att agera cirkulärt i relation till sitt behov av ljus inomhus. Projektet har skett i bred samverkan över affärsekosystemet, från tillverkare och leverantörer till kunder och branschorgan.
Projektet har undersökt hur affärsmodellen ljus som tjänst påverkar förutsättningarna för att olika åtgärder för ökad hållbarhet också blir av, tagit fram hypoteser kring vad som hindrar kunder att köpa ljus som tjänst, och gett förslag på hur affärsmodellen ljus som tjänst och dess förutsättningar skulle kunna vidareutvecklas i en mer cirkulär ekonomi.
Läs mer i skriften Ljus som tjänst - populärvetenskaplig projektsammanfattning
Läs mer om hur Bollnäs kommun hyr ljusarmaturer
Ljus som tjänst - Berättelse
Kalkylverktyg för egna effektberäkningar (verktyget i excel ligger som bilaga)
Rapporter och publikationer från projektet
Populärvetenskaplig sammanfattning: Ljus som tjänst (pdf, 1.61 MB)
Rapport: Hållbarhetseffekter ljus som tjänst (pdf, 2.58 MB)
Rapport: Hinder och drivkrafter (pdf, 1.1 MB)
Sammanfattning
Projektnamn
Cirkulär belysning
Status
Avslutat
RISE roll i projektet
Koordinator
Projektstart
Varaktighet
Till 2022-05-31
Partner
Brighteco, Chalmers industriteknik, Castellum, Tierpsbyggen, LED Lease