Kontaktperson
Hanna Hasselqvist
Forskare
Kontakta HannaHushåll behöver kunna hantera störningar i tillgång till eller pris på energi, oavsett om det är kriser, klimatförändringar eller energiomställningen som orsakar störningen. I detta projekt använder vi designmetoder för att undersöka hur olika aktörer kan stödja hushåll i att utveckla en övergripande energiresiliens inom alla dessa tre områden.
Hushållens energiresiliens har aktualiserats med osäkerheter i Sverige och omvärlden, tidvis höga elpriser och ökad risk för effektbrist. Klimatförändringar och väderrelaterade störningar påverkar också hushåll i ökande grad. De tre fälten krisberedskap, klimatanpassning och hållbar energiomställning kopplar alla till hushållens energiresiliens och har initiativ, som kurser, kampanjer och rådgivning, för att stödja hushåll.
Men samverkan mellan fälten är begränsad, vilket riskerar att leda till initiativ som stärker hushåll på vissa sätt men samtidigt motverkar andra mål. Beredskap förknippas exempelvis ofta med ägande av materiella resurser, vilket försvårar en hållbar omställning. Projektet tar därför ett helhetsgrepp på hushållens energiresiliens och identifierar synergier och konflikter mellan initiativ inom krisberedskap, klimatanpassning och hållbar energiomställning som riktas mot hushåll. Med designmetoder undersöker vi, och tar fram koncept för, hur initiativ kan utformas för att stärka hushållens övergripande energiresiliens.
Målet med projektet är att bidra till att stärka initiativ som kopplar till hushållens energiresiliens genom att undersöka vilka hushåll nuvarande initiativ når, om de leder till ökad resiliens och hur initiativ kan designas för att möjliggöra för fler att bli mer resilienta. På längre sikt ser vi att det kan bidra till att stärka energiresiliensen för olika typer av hushåll, så att fler kan hantera både den pågående energiomställningen och energirelaterade störningar orsakade av klimatförändringar eller andra kriser och samtidigt leva ett gott liv överlag.
Lärdomar från projektet kommer sammanfattas löpande i en "resilienslåda” som ska uppmuntra till kritisk reflektion, inspirera till synergier och ge verktyg för förändring, för att underlätta för kommuner, företag och ideella organisationer att omsätta resultaten i sina initiativ.
Projektet finansieras av Energimyndigheten genom programmet Design för en energieffektiv vardag som koordineras av SVID. Projektet är en fortsättning på det tidigare projektet Design för en energiresilient vardag.
Hushållens energiresiliens
Pågående
Koordinator
4 år
Chalmers tekniska högskola, Mittuniversitetet
Energimyndigheten
Hanna Björner Brauer Kerstin Eriksson Hanna Hasselqvist Maria Håkansson Sara Renström