Kontaktperson
Melinda From
Enhetschef
Kontakta MelindaVi vet att män reste som kvinnor, skulle Umeå kommun nå sina klimatmål på persontransporter. (Tack vare Umeå Kommuns egna resvaneundersökning). För att bryta traditionella resmönster, öka kollektivtrafikresandet och minska klimatpåverkan ville vi öka kunskapen om hur normer, identitet och kontextuella drivkrafter påverkar val av färdsätt.
Umeå kommun är en av nio kommuner som den 11 december 2020 undertecknade ett klimatkontrakt. Klimatkontrakt 2030 är ett kontrakt för att snabba på utvecklingen för att nå klimatneutrala städer. Umeå vill på detta sätt visa sin avsikt genom att vara en föregångare. Kommunen har bl.a. som mål att 65 procent av resorna inom Umeå tätort ska ske med hållbara färdmedel år 2025. Att uppmuntra fler umeåbor att resa hållbart i vardagen är centralt för att uppnå klimatneutralitet, liksom i andra städer. Umeå kommun har även en lång tradition av arbete med jämställdhet som en del av samhällsplaneringen. För Umeå är social hållbarhet en förutsättning för att nå målen om en växande och klimatneutral stad.
Tillsammans med RISE bedrev Umeå projektet, med det övergripande målet att med ett perspektiv av makt, kön och identitet undersöka områden dit man i nuläget främst reser med egen bil och med hjälp av tjänstedesignmetodik och normkritisk innovation, identifiera lösningar.
Inledningsvis var det ett stort fokus på fysiska och strukturella förändringar. Till exempel förbättrade möjligheter för resande med kollektivtrafik och trygghetsskapande förändringar av den fysiska miljön. Dialoger inom projektet och samt i externa konstellationer har däremot ändrat ton, och ett större fokus har nu riktats mot nya beteenden och värden som det skapar. Kortfattat kan denna attitydförändring beskrivas som ett skifte från ”lös vårt problem” till ”det är bra om vi kan hjälpas åt för att alla ska kunna resa på ett hållbart sätt som också är bättre för både hälsan och företaget i stort”.
RISE faciliterade dialoger och genomförde fältstudier med kommun och ws med företag. Detta ledde till att företagen och kommunen listade en rad olika åtgärder, där Kommunen tog ansvar för vissa bitar och företagen för andra. Tex så kan företagen jobba mer med attitydförändring hos sina anställda, erbjuda bättre cykelparkering och anpassa arbetstider efter kollektivtrafik, medan kommunen kan göra förbättringar i byggd miljö och nya busshållsplatser mm. Vidare konstaterades att beteendeförändring är det som kommer leda till mest förändring på lång sikt - och det når man genom att samskapa lösningarna.
Förändringen sker tillsammans och det här var bara början på ett långsiktigt samarbete mellan RISE, Umeå kommun och företagen på Västerslätt.
Jämställd och hållbar arbetspendling
Pågående
Region Västerbotten
Processmanager
13 månader
1 118 000
Umeå Kommun, Umeå Kommun