Kontaktperson
Kerstin Rubenson
Enhetschef
Kontakta KerstinArbetet med Kirunas Innovationsplattform 2 syftade till att undersöka former för en innovations- och utvecklingsdriven organisation och tog fram metoder och arbetssätt som stödjer samverkan, kommunikation och beslutsfattande i den omfattande stadsomvandlingsprocessen.
I den accelererande omställning av städer och samhällen som är nödvändig i hela världen så har Kiruna möjlighet att vara i framkant genom den av gruvan skapade stadsomvandlingen. Processen tvingar Kiruna kommun att forcera planeringen och byggandet av en hållbar och klimatneutral stad 25 mil norr om polcirkeln i ett arktiskt klimat. För att klara utmaningen som stadsomvandlingen ställer samhället inför, krävs utveckling av teknik men kanske främst former för en innovations- och utvecklingsdriven organisation och modeller som stöd i beslutsfattande. Frågor som ställs på sin spets för Kiruna just nu kommer att prägla stadsplanering på ett globalt plan framöver.
Innovationsplattform Kiruna bygger på de möjligheter och behov som stadsomvandlingsprocessen i Kiruna skapar. För att nå målet med en hållbar stad så behövs utveckling inom planeringsmodeller, tekniska lösningar, affärsmodeller etc. Innovationsplattform Kiruna har i fas 1 valt att jobba med ett antal sakfrågor och utvecklingsområden som tidigt identifierades tillsammans med ledningen i Kiruna kommun, bland dessa syns t ex -IT & IoT i samhällets tjänst, -Hållbart byggande, -Odling i symbios med industri m.fl. Sakfrågorna härrör från de behov och möjligheter som verksamheten identifierat.
Kiruna fas 2 fokuserade på organisationen i kommunkoncernen och syftade till att ta fram ett lokalt innovationssystem, i samverkan med Kiruna Kommun, RISE och Luleå Tekniska Universitet.
För att ta fram en uthållig modell för både innovationssystemet och fortsatt innovationsstödsystem har det identifierats följande behov hos Kiruna kommunkoncern som projektet utgår från:
1. Utvecklandet av arbetssätt som bryggar över traditionella förvaltningsgränser
2. Etablerandet av en innovationskultur och nya forum för utveckling och innovation. Detta behöver fokuseras på systemöverbryggande processer och kompletteras med arbetsmetoder för att skapa så bra beslutsunderlag som möjligt.
3. Etablerandet av metoder och arbetssätt som tvingar organisationen att öppna upp sig mellan förvaltningar och bolag. Men även till samhället i stort då aktörer som akademi, näringsliv och civilsamhälle utgör viktiga partners i dessa processer.
Arbetet i Innovationsplattform Kiruna har stort fokus på att dela kompetens och erfarenheter mellan kommunens förvaltningar och bolag på ett sätt som kommer att informera och stödja utvecklandet arbetsmodeller för innovation.
Innovationsplattform Kiruna
Avslutat
Region Norrbotten
Processledare
2023-12-31
Kiruna Kommun, Luleå Tekniska Universitet