Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Provvägg klar för provning
Foto: Ulf Antonsson

Lufttäta klimatskal under verkliga förhållanden Etapp 1 och 2

Energieffektiva byggnader behöver ha ett lufttätt klimatskal som fungerar under lång tid. För att slippa kostnader och krångel med att byta produkter som är inbyggda i konstruktionen är det angeläget att i förväg kunna bedöma hur det tätande systemet väntas hålla i längden. Detta forskningsprojekt har resulterat i en metod och testbädd för att prov

Klimatskalets lufttäthetssystem är helt avgörande för att nära-noll-energihus, passivhus och plushus ska fungera som tänkt. Hus byggs för decennier av problemfri användning. Det krävs alltså att tätande system inte förlorar sina egenskaper efter några år, utan att lufttätheten bevaras över lång tid. För att uppnå lufttäthet används normalt polymera material som är känsligare för åldring än de flesta andra byggnadsmaterial. Beständigheten över tid bestäms av det polymera materialets sammansättning och uppbyggnad samt hur det är tillverkat och lagrat. Även faktorer som omgivande miljö har betydelse för långtidsegenskaperna. Eftersom de produkter som säkerställer lufttätheten oftast finns inbyggda i konstruktionen kan förtida utbyte innebära stora och kostsamma ingrepp i byggnaderna. Därför är det önskvärt att i förväg, i laboratoriemiljö, kunna utvärdera beständigheten hos de olika lufttätande systemen. För detta behövs en provningsmetod.

Det överordnade syftet med detta E2B2-stödda forskningsprojektet är att utveckla en metod där hela system för lufttäthet kan undersökas. Målet är god lufttäthet och låg energianvändning under lång tid hos framtidens lufttäthetssystem. Som fortsättning på tidigare deletapp har nu en metod och testbädd utvecklats för att säkra att de material och kombinationer av material som ingår i klimatskalet har god täthet även efter decenniers användning. Provningsmetoden har visat sig fungerat väl. Genom att bland annat utsätta materialen för temperaturer på 60 °C till 80 °C har en tänkt användningstid på 25-50 år simulerats. Byggarbetsplatsförhållanden har betydelse Förutom materialen spelar omständigheterna vid själva bygget, som inte alltid är ideala, roll för beständigheten. Inom ramen för projektet har montage av lufttäthetssystem därför gjorts i miljöer som valts för att efterlikna realistiska byggarbetsplatsförhållanden.

Viktiga resultat
• Eftersom de system som säkerställer lufttätheten i byggnader finns inbyggda i konstruktionen är deras långtidsbeständighet helt avgörande. Att byta är ofta dyrt och komplicerat.
• Genom att i förväg undersöka de lufttätande material och materialkombinationer som ingår i klimatskalet går det att välja en lösning som håller också på sikt.
• Även om de tre olika fabrikat av lufttäthetssystem som testats i projektet har god lufttäthet, under 0,1 l/(s∙m²), visar accelererat åldrande i samtliga fall på en ökande luftgenomsläpplighet.
• Omständigheterna på byggarbetsplatsen, som kan vara allt annat än ideala, spelar också roll för beständigheten. Förändringar i lufttäthet noteras då montage skett i kall, fuktig och dammig miljö.
• Klimatskal som försämras med ålder är en dålig affär. Ett luftläckage som ökar från 0,3 till 0,9 l/(s∙m²) driver upp energianvändningen med 15 procent.

Rapport

Sammanfattning

Projektnamn

Lufttäta klimatskal

Status

Avslutat

Region

Västra Götalandsregionen

RISE roll i projektet

Projektledare

Projektstart

Varaktighet

2018-09-30

Partner

E2B2, Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond SBUF

Finansiärer

T-Emballage AB, Isola AB, 3M Svenska AB, Polyterm AB

Projektmedlemmar

Ulf Antonsson

Kontaktperson

Ulf Antonsson

Senior projektledare

+46 10 516 53 19

Läs mer om Ulf

Kontakta Ulf
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.