Kontaktperson
Martin Zelan
Forskare
Kontakta MartinProjektet ska mäta den molära polarisabiliteten för argon och därmed bidra till att förbättra realiseringen av enheten för tryck, pascal.
RISE och Umeå universitet har länge arbetat med och är världsledande i att utveckla metoder baserade på Fabry-Pérot-refraktometri i syfte att mäta och realisera SI-enheten för tryck, pascal. En stor del av utvecklingen sker tillsammans med europeiska kollegor, till exempel inom det europeiska forskningsprojektet MQB Pascal.
Arbetet med de nya metoderna har varit så framgångsrikt att det inte längre är de experimentella systemen i sig som begränsar noggrannheten i realiseringen. Den stora begränsningen är i stället hur väl den så kallade molära polarisabiliteten är känd hos den gas som används.
Kortfattat kan man säga att den molära polarisabiliteten hos en gas är ett sätt att beskriva hur känslig en gas är för elektriska fält på en molekylär nivå. För att realisera tryck med så hög noggrannhet som möjligt behöver den molära polarisabiliteten vara känd med så låg osäkerhet som möjligt.
Syftet med projektet är därför att med en ny metod baserad på en Fabry-Pérot-refraktometer med ultrahög upplösning undersöka hur noggrant vi kan mäta den molära polarisabiliteten hos argon. Målet är att göra det med en osäkerhet som är mindre än 5 miljondelar, vilket skulle skapa förutsättningar för den hittills bästa realiseringen i det viktiga tryckområdet mellan 1 Pa och 30 kPa.
Om metodiken fungerar som tänkt kan den också användas för att mäta andra gasers molära polarisabilitet, till exempel kväve som är den populäraste gasen vid tryckmätningar.
Molära polarisabiliten hos argon
Pågående
Projektledare
20251231
1,06 MSEK