Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Studier av sväljning med laboratoriemodell
Foto: Magnus Gotander

Modell av vår strupe för effektiv produktutveckling

Gothenburg Throat är en modell av övre delen av svalget, farynx, som är en passage för både luft, mat och dryck. Modellen används för att studera klunkar av olika slag i syfte att utveckla livsmedel som är lätta och säkra att svälja, samt för att studera olika typer av felsväljning.

Modellen ”Gothenburg Throat” möjliggör studier av sväljning som leder till nya livsmedel för sväljningsbesvär.

Sväljproblem, eller dysfagi, drabbar 40% av befolkningen över 70 på grund av faktorer som degenerativa sjukdomar, biverkningar av medicinering eller helt enkelt åldersrelaterad försämring av fysiologisk funktion. Behandlingen sker med hjälp av förtjockade drycker och konsistensanpassade livsmedel. Den ökade viskositeten i en dryck gör att flödet blir långsammare, vilket ger tillräckligt med tid för att även en person med nedsatt fysiologisk förmåga ska kunna svälja på ett säkert sätt. En annan faktor för att undvika aspiration är att se till att klunken håller ihop och inte bryts upp i droppar, vilket uppnås genom förtjockning, dvs. ökad viskositet, men ännu mer genom att öka vätskans elasticitet.

Modeller av människans övre svalg där de flesta problem med felriktad sväljning uppstår, har utvecklats som ett verktyg för att utveckla livsmedel som är lätta och säkra att svälja och för att studera effekten av olika typer av sväljningsstörningar.

Sväljning av två förtjockade drycker i strupmodellen. Den vänstra vätskan är inte tillräckligt förtjockad för att undvika aspiration. 5x slow motion.

Modellen kan efterlikna sväljningsstörningar i svalget och karakterisera flödet av en klunk i detalj med hjälp av manometri och ultraljudsprofilering av hastigheten. Det innebär att en produktutvecklare kan utvärdera sina produkter med avseende på flödesbeteende under den mest kritiska fasen av sväljningen där aspiration (mat som hamnar i luftvägarna) kan uppstå.

Produktutvecklingsversionen av sväljmodellen.

En förenklad, men mobil modell har också utvecklats för att användas i laboratorier för livsmedelsutveckling. Modellen har samma geometri och inställningar men en enklare ”mun”.

Sammanfattning

Projektnamn

Gothenburg Throat

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Koordinator

Projektstart

Varaktighet

2014-2021

Total budget

7.2 MSEK

Partner

Malmö Universitetssjukhus/ Lunds Universitet

Finansiärer

Formas

Projektets webbplats

Projektmedlemmar

Extern press

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

2.Ingen hunger
3.Hälsa och välbefinnande
12.Hållbar konsumtion och produktion
Mats Stading

Kontaktperson

Mats Stading

Senior forskare

+46 76 127 26 03

Läs mer om Mats

Kontakta Mats
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.