Kontaktperson
Mats Stading
Senior forskare
Kontakta MatsGothenburg Throat är en modell av övre delen av svalget, farynx, som är en passage för både luft, mat och dryck. Modellen används för att studera klunkar av olika slag i syfte att utveckla livsmedel som är lätta och säkra att svälja, samt för att studera olika typer av felsväljning.
Sväljproblem, eller dysfagi, drabbar 40% av befolkningen över 70 på grund av faktorer som degenerativa sjukdomar, biverkningar av medicinering eller helt enkelt åldersrelaterad försämring av fysiologisk funktion. Behandlingen sker med hjälp av förtjockade drycker och konsistensanpassade livsmedel. Den ökade viskositeten i en dryck gör att flödet blir långsammare, vilket ger tillräckligt med tid för att även en person med nedsatt fysiologisk förmåga ska kunna svälja på ett säkert sätt. En annan faktor för att undvika aspiration är att se till att klunken håller ihop och inte bryts upp i droppar, vilket uppnås genom förtjockning, dvs. ökad viskositet, men ännu mer genom att öka vätskans elasticitet.
Modeller av människans övre svalg där de flesta problem med felriktad sväljning uppstår, har utvecklats som ett verktyg för att utveckla livsmedel som är lätta och säkra att svälja och för att studera effekten av olika typer av sväljningsstörningar.
Modellen kan efterlikna sväljningsstörningar i svalget och karakterisera flödet av en klunk i detalj med hjälp av manometri och ultraljudsprofilering av hastigheten. Det innebär att en produktutvecklare kan utvärdera sina produkter med avseende på flödesbeteende under den mest kritiska fasen av sväljningen där aspiration (mat som hamnar i luftvägarna) kan uppstå.
En förenklad, men mobil modell har också utvecklats för att användas i laboratorier för livsmedelsutveckling. Modellen har samma geometri och inställningar men en enklare ”mun”.
Gothenburg Throat
Avslutat
Koordinator
2014-2021
7.2 MSEK
Malmö Universitetssjukhus/ Lunds Universitet
Mats Stading Johanna E Andersson
A Device that Models Human Swallowing in the journal DysphagiaA swallowing model for product development