Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Testriggar för undervattenspåväxt
Foto: Jessica Hjerpe Olausson

Nordic BioBuz

Projektet Nordic BioBuz utforskar synergier mellan havsbaserad vindkraft, lågtrofiskt vattenbruk och ekosystemförbättrande tjänster i Östersjön. Med stöd av Nordic Innovation är huvudsyftet med detta projekt att utveckla en metod för biodiversitetskrediter och ett ramverk för en integrerad och mångsidig affärsmodell för havsbaserad vind.

OX2 till havs i Ålands skärgård

Vi vill undersöka potentialen hos havsbaserad vindkraft att agera plattform för att förbättra de marina ekosystemen och ta itu med miljöutmaningar som övergödning. Genom att testa material och metoder för deras potential att öka den biologiska mångfalden, inklusive konstgjorda rev och naturbaserade lösningar, strävar vi efter att skapa ytterligare värde för utvecklare och operatörer av havsbaserad vindkraft. 

I takt med att produktionen av havsbaserad vindkraft ökar i Östersjön finns det ett akut behov av att ta itu med intressekonflikterna med annan maritim verksamhet och samtidigt främja hållbara metoder. Genom att integrera naturbaserade lösningar i infrastruktur för havsbaserad vindkraft kan vi skapa ett win-win-scenario som gynnar både miljön och ekonomin och banar väg för en mer hållbar blå ekonomi i Norden.

Centralt i vårt tillvägagångssätt är utvecklingen av ett system för kreditering av biologisk mångfald som är skräddarsytt för Östersjöregionen, vilket kommer att möjliggöra en värdering av ekosystemtjänster och ge incitament för hållbara metoder. Vi kommer att validera den biologiska mångfalden genom tester på plats utanför Åland och sedan införliva dem i vår utvecklade integrerade affärsmodell för fleranvändningskoncept. Vi tror att våra resultat kan stödja liknande etableringar och affärsmodeller i Norden som helhet. Genom tvärnordiskt samarbete och tvärvetenskapliga arbetsmetoder strävar vi efter att skapa en modell för hållbar utveckling av multi-use offshore-plattformar som ligger i linje med Nordiska ministerrådets vision för 2030.

Sammanfattning

Projektnamn

Nordic BioBuz

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Koordinator och expert affärsmodeller

Projektstart

Varaktighet

1,5 år

Total budget

4 000 000 NOK

Partner

Under Ytan, Nemo Seafarms, SLU, OX2, OX2, Under Ytan, SLU Sveriges Lantbruksuniversitet, Nemo Seafarms

Finansiärer

https://www.nordicinnovation.org/

Koordinator

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

7.Hållbar energi för alla
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
14.Hav och marina resurser
15.Ekosystem och biologisk mångfald
Jessica Hjerpe Olausson

Kontaktperson

Jessica Hjerpe Olausson

Senior projektledare

+46 70 080 60 18

Läs mer om Jessica

Kontakta Jessica
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.