Kontaktperson
Moa Hamré
Projektledare
Kontakta MoaProjektet SODA ska leda till ökad motståndskraft mot klimatförändringarna på befintlig och ny exploaterad kvartersmark genom en hållbar dagvatten- och skyfallshantering.
Klimatförändringarna väntas leda till förändrade nederbördsmönster, såväl längre torrperioder som skyfall väntas bli vanligare och urbana områden med hög andel hårdgjorda ytor är särskilt sårbara. En hållbar dagvattenhantering kan bidra till att öka våra städers motståndskraft mot skyfall och torka genom att fördröja vatten på platser där det kan nyttjas som en resurs och inte riskerar att orsaka skada. Rätt utformat kan hållbara dagvattenåtgärder även öka trivsel och bidra till biologisk mångfald. Kvartersmarken utgör cirka 70 % av våra städer, och har därmed en enorm potential att bidra med ytor för åtgärder.
Dagvatten- och skyfallshantering på kvartersmark är dock särskilt utmanande på grund av det stora antalet inblandade aktörer, lagstiftningen som i dagsläget inte möjliggör en tydlig kravställning, och bristande kunskap om tekniker för hållbar vattenhantering. Detta gäller vid nybyggnation och i synnerhet när åtgärder ska till i den befintliga byggda miljön. SODA projektet involverar aktörer från alla delar av samhällsbyggnadsprocessen och fokuserar på de nyckelfrågor som behöver lösas för att uppnå en hållbar dagvatten- och skyfallshantering på kvartersmark.
Projektets mål är att bryta låsningar och underlätta
samverkan, detta sker genom (1) Process- och organisationsutveckling (2) modeller för samverkan och samfinansiering (3) utveckling av en samordningsroll för dagvatten (4) upphandlingsstöd och teknikutveckling (5) Utbildningsinsatser mot en bredd av aktörer, och (6) intern och extern kommunikation. Det långsiktiga målet är fler dagvatten- och skyfallslösningar på kvartersmark som ger en ökad robusthet mot klimatförändringarna, i den befintliga miljön såväl som vid nybyggnation.
Fredrik Ohls tycker till om dagvattenanläggningar
Blågröngråa dagvattensystem på kvartersmark
Processkartläggning och processdesign för hållbar dagvattenhantering (pdf, 955.36 kB)
Hållbarhetsanalys Östra kvarteret Tegelbruket Skövde (pdf, 728.54 kB)
Några steg mot en bättre planering för hållbar dagvattenhantering (pdf, 966.56 kB)
Hur utformar vi attraktiva innegårdar för alla? (pdf, 1.47 MB)
Blågrön dagvattensamordnare (pdf, 784.17 kB)
Utveckling av innovativ dagvattenteknik inom SODA (pdf, 926.01 kB)
SODA - dagvatten och skyfall
Pågående
Koordinator
4 år
Över 50 miljoner
Uppsala Vatten, Uppsalahem, Luleå Tekniska Universitet, Virbela Ateljé, Skövde kommun, Serneke, Stockholmshem, Lunds domkyrka, Ponova Nordic, VAguiden, Scandinavian Green Roof Institute, SWECO, Uponor, Edge, Östersunds kommun, Linköpings Universitet, Bostads AB Poseidon, Landskapslaget AB, Skolfastigheter i Stockholm SISAB, Sundsvalls kommun, Götene kommun, Uppsala kommun, Teutsch Landskapsarkitekter
SODA - Officiell projekthemsida
Moa Hamré Beatrice Nordlöf Anders Kyrkander Anna Pettersson Skog Madelen Malm Hanna Matschke Ekholm Marcus Ahlström Jenny Lööf
Gröna fakta - Tidningen Utemiljö nr 8 2023Branschaktuellt Bygg & Fastighet 2023 (sid 146)Intervju i Fastighetstidningen 2021Intervju i Svensk byggtidning 2021 (s. 89)