Kontaktperson
Maciej Wysocki
Projektledare
Kontakta MaciejAvsikten med denna genomförbarhetsstudie är att undersöka förutsättningarna för att etablera en nationell teknikinfrastruktur för battericell- och materialproduktion för att stödja utvecklingen av batteriindustrin. Fokus ligger på infrastruktur för forskning och teknikutveckling som möjliggör uppskalning till massproduktion av de batteriteknologier
För att möjliggöra övergången till ett koldioxidneutralt samhälle och en fossilfri transportsektor är det av yttersta vikt att säkerställa fortsatt utveckling och produktion av batterier. Enligt uppskattningar från World Economic Forum behöver den globala batteriproduktionen öka med en faktor 19 redan till år 2030 för att klara övergången till en koldioxidsnål ekonomi. Inom EU står transporterna för omkring 25 % av utsläppen av växthusgaser och är den främsta orsaken till luftföroreningar i städerna. Sverige har satt upp ett mål att till 2030 minska växthusgasutsläpp från inrikes transporter med 70 % jämfört med 2010.
Batterier är ett teknikval som redan har skett industriellt inom lätta fordon och förväntas utgöra huvuddelen av lastbilarnas transporter framgent. Även andra trafikslag såsom det regionala flyget och färjetrafiken förväntas elektrifieras med hjälp av batterier. Batterier är också en nyckel för omställningen av energisystemet. Stationära batterier kan användas för att stabilisera elnätet och möjliggöra ökad etablering av gröna men väderberoende energikällor som vind- och solkraft.
Batteriindustrin genomgår just nu en snabb utbyggnad och expansion då en ökning av den globala efterfrågan på batterier förväntas gå från cirka 282 GWh år 2021 till cirka 2623 GWh år 2030. Det byggs och planeras för över 40 batterifabriker i Europa de kommande åren.
Sverige har i dagsläget en stark position i denna värdekedja och rankas nu som nummer 10 i världen, men mer behöver göras för att säkerställa en långsiktigt konkurrenskraftig forskningsinfrastruktur inom industrialisering av storskalig batteriproduktion. Den snabba teknikutvecklingen gör också att det det krävs en överbryggning från forskning till framtida tillämpning där en nationell infrastruktur är central för att snabbt för lösningar från forskning högre teknikmognad.
Avsikten med denna genomförbarhetsstudie är att undersöka möjligheterna att etablera en nationell forsknings- och utvecklingsinfrastruktur för uppskalning av battericellproduktion för att stödja forskningen och utvecklingen av en batteriindustri som i sin tur leder till att Sverige etableras som en världsledande nation inom utveckling, produktion, användning och återvinning av batterier. Sverige har flera styrkeområden som ger landet stora möjligheter att bli en ledande batterination som bidrar till framtidens välfärd och till de politiska målsättningarna i Parisavtalet och Agenda 2030. Det förutsätter dock att arbetet intensifieras och bidrar till resurseffektiva och hållbara cirkulära flöden. För batterier har utvecklingen bara börjat, och snabba framsteg av både tekniska lösningar och affärsmodeller sker. En tydlig ambition är att skapa en test- och demomiljö.
Svensk tillämpad forskning behöver förstärkas för att vara fortsatt konkurrenskraftig och bidra till att nya hållbara batterier snabbt kan introduceras på marknaden. Insatser för kompetensförsörjningen i Sverige på kort och lång sikt behöver skyndsamt växlas upp. Ytterligare insatser kommer också behövas inom bl.a. excellent grundforskning, för att Sverige ska kunna hämta hem vinsterna av en hållbar batterivärdekedja och säkra svensk konkurrenskraft, försörjningstrygghet och klimat- och miljömål.
SWEBIC
Avslutat
Koordinator och deltagare
1 år
3,5 MSEK
Blue Institute, Chalmers University of Technology, Uppsala University