Kontaktperson
Johan O Sandström
Projektledare
Kontakta Johan ORISE ska tillsammans med Umeå kommun utveckla och testa nya sätt att arbeta holistiskt med systeminnovation för att öka omställningsförmågan i staden. Projektet ska möjliggöra för nya sätt att samverka och arbeta mer gemensamt med klimatutmaningen, över stadens förvaltningar och aktörer i staden.
Projektet utgår från det pågående arbetet med Umeå klimatfärdplan där ett 50-tal aktörer från hela samhället samverkar med målsättningen om ett klimatneutralt Umeå. Engagemanget till trots tar klimatomställningen för lång tid och riskerar att hindras av ett antal barriärer i samhället som projektet ska utforska och hitta lösningar till att minimera.
Indentifierade hinder för klimatomställning
Organisatoriska inlåsningar
Varje organisation är designade för att på ett effektivt sätt hantera vissa frågor, och har över tid utvecklat en praxis. De avgör hur budget, projektmodeller, ansvarsfördelning, kunskapskrav på anställda med mera är utformade. Det är ur vissa perspektiv helt korrekt medan det skapar konflikt och hindrar innovation ur andra aspekter, framför allt de holistiska som klimatomställningen.
Beteendeförändring:
Det handlar både om invånarnas beteende för att minska klimatutsläppen och organisatoriska beteenden; aktiviteter som olika aktörer genomför, och som kommunen inte har mandat att påverka.
Suboptimering:
Varje organisation kan besluta om aktiviteter för att minska klimatutsläppen, exempelvis genom att effektivisera sina egna processer. Men de har svårt att överblicka hela systemomställningen och som konsekvens finns en risk att de påverkar andra delar av systemet negativt och oavsiktligt hindrar systemomställningen.
För att bli klimatneutrala behöver vi alltså hantera dessa hinder och förändra våra arbetssätt, vi behöver arbeta mer holistiskt med systeminnovation.
Gemensamt lärande och testande av systemlösningar
Projektet är uppdelat i både lärande och kunskapshöjande delar där RISE expertis bl.a. inom systemomställning, hållbart ledarskap och transformationsledning ska ge aktörerna mer kapacitet och förmåga att arbeta med omställning i sina respektive verksamheter. Det kommer även designas och testas prototyper för systeminnovation.
Från abstrakt till generellt
Ska stödja innovationskapaciteten genom att skapa en gemensam förståelse för vilka hinder som finns för en viss omställning, och hur dessa kan hanteras. I det här steget kommer en utbildning erbjudas för att deltagarna från kommunen, kommunala bolag, företag och organisationer ska ha samma kunskap om innovationsmodeller och hur lösningar kan designas.
Från generellt till konkret
Systeminnovationer måste pilot-testas. För att förstå vilka barriärer och hinder som finns, och vända dem till möjligheter, måste kunskap tillämpas i verkligheten. Genom projektet kommer kunskapen om innovationsmodeller användas i praktiska case. Genom workshops och prototypande kommer aktörerna få möjlighet att tillsammans med kreativa aktörer vrida och vända på problem och hitta nya förslag på lösningar, som kan gå utanför nuvarande ramar och praxis.
Från konkret till generellt
Ska ta lärdomarna från utbildningen och pilot-testerna till förslag om hur nuvarande styrning, samarbeten och praxis behöver utvecklas. Syftet är att ta lärdom av projektaktiviteterna för att förstå vilka arbetssätt som behöver utvecklas för att möjliggöra systemomställningen.
Pilotprogram för klimatneutrala städer
Projektet finansieras via plattformen Net Zero Cities som driver arbetet med EU-missionen om 100 klimatneutrala och smarta städer i EU till 2030. I programmet kommer Umeå även samarbeta med flera Europeiska städer men även regionalt med städer i Norra Sverige.
The North star
Pågående
Region Västerbotten
Projektpartner
24 månader
11,6 miljoner kr
Johan O Sandström Elsa Vaara Jonas Joelsson Vanja Östman Linn Johansson