Kontaktperson
Björn Ringselle
Forskare
Kontakta BjörnWEEDZAPPING ska testa en elektrisk ogräsbekämpningsmetod som har betydligt lägre elförbrukning än det som är på marknaden – i potatis, sockerbeta och vete. WEEDZAPPING är ett samarbete mellan RISE, SLU, Nordic Beet Research och Lyckeby starch.
Elektrisk ogräsbekämpning har traditionellt haft flera nackdelar: 1. Farligt för operatören (men nyare teknik är mkt säkrare), 2. hög elförbrukning (men denna lösning ska ha betydligt lägre elförbrukning) och 3. behandlingen tar mycket längre tid än sprutning med växtskyddsmedel eller jordbearbetning. Men det finns också många fördelar med elektriskt bekämpning: t.ex. går det att använda inom ekologisk odling och i vattenskyddsområden då det inte lämnar några kemiska rester, el kan produceras var som helst och stärker därför beredskapen i svenskt jordbruk (nästan allt växtskydd är idag importerat); bekämpning med el är även praktiskt för autonoma lösningar då allt från drivkraften till bekämpningen då kan baseras på el. En fördel med elektrisk ogräsbekämpning är också att det kan påverka de underjordiska delarna av ogräsen vilket gör det till ett av de få icke-kemiska alternativen till jordbearbetning som kan påverka fleråriga ogräs.
I WEEDZAPPING kommer vi att:
Idag finns den elektriska metoden som en handhållen prototyp som är utformad att behandla en planta i taget. I WEEDZAPPING kommer en version tas fram som kan behandla över en yta. Det skulle också vara möjligt att fästa den på en robotplattform för autonom precisionsbekämpning av ogräs.
Finansieringen för projektet kommer från Stiftelsen Lantbruksforskning, samt in-kind från Enlightened Detection AB (bidrar med den elektriska utrustningen) och Lyckeby starch (bidrar med expertis och potatisfält).
WEEDZAPPING
Pågående
Projektledare
3 år
3 056 000 SEK
Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Nordic Beet Research, Lyckeby starch
Björn Ringselle Fereshteh Pourazari Per-Anders Algerbo Fredrik Fogelberg