Kontaktperson
Louise Gårdenborg
Projektledare
Kontakta LouiseUppkopplade åkrar, självkörande eldrivna jordbruksmaskiner och avancerade system för dataanalys ska bidra till ett fossiloberoende, mer hållbart och lönsamt jordbruk. I nära samarbete med våra partners driver RISE en testbädd för digitaliserat jordbruk.
Med hjälp av testbädden kan företag och forskare utveckla ny teknik, nya tillämpningar, systemlösningar eller helt datadrivna innovationer som kan hjälpa jordbruket att bli mer hållbart, klimatsmart, fossiloberoende och lönsamt genom utveckling av:
• Sensorer, uppkoppling, datahantering och dataanalys.
• Användarvänliga beslutsstödsystem, som baseras på insamlade kvalitetssäkrade data.
• Autonoma eldrivna, mindre maskiner och nya odlingssystem.
I testbädden finns möjligheten att arbeta både med enskilda sensorer och system, samt med data och sensorer i ett relevant sammanhang med all annan information som behövs för att beskriva odlingen. Det finns också möjlighet att arbeta med testbäddens insamlade data för att utveckla övergripande analyser som bygger på många datakällor.
Efter utveckling och utvärdering i testbädden kan tekniken succesivt skalas upp och testas i det verkliga jordbruket. För att få hjälp med testning av nya lösningar finns referensgrupper med lantbrukare kopplade till testbädden.
Den begränsade arealen i testbädden gör att betydligt fler sensorer och datapunkter kan samlas in per ytenhet än på en verklig gård. I testbädden kan också många olika typer av sensorer och datakällor kombineras på samma plats. Data samlas dessutom in på ett kvalitetssäkrat sätt, vilket kan vara svårt på en vanlig gård. I testbädden får forskare och företag tillgång till:
I testbädden finns den kompetens, det nätverk och den data som behövs för att utveckla ny teknik för jordbruket. Här kan forskare och företag utveckla verktyg för att morgondagens jordbrukare snabbare ska kunna fatta miljöanpassade och lönsamma beslut, med stöd av de tekniker som digitaliseringen ger.
Testbädden Digitaliserat jordbruk startade som ett projekt under 2018 tillsammans med en rad olika partners: SLU, Ericsson, Telia, Volvo Penta, SMHI, Jordbruksverket, LRF, Region Uppsala, Uppsala kommun, Lantmännen, Dataväxt, Yara, Bayer, LRF Konsult, Intellolabs, Deep Forestry, Solvi, Ecoloop. Projektet finansierades av Sveriges innovationsmyndighet, Vinnova och genomfördes under tre år.
Digitaliserat jordbruk
Verkliga miljöer (VM)
Fordon och transport, Energi och Miljöteknik, IKT och telekom, Livsmedel och jordbruk
Automatiserade fordon, Digitalisering, Energi, Fossilfria drivmedel, Internet of Things, Jordbruk, Livsmedel
Region Uppsala