Kontaktperson
Karin Törne
Forskare
Kontakta KarinElektrokemisk impedansspektroskopi (EIS) är en oförstörande teknik som används för att karakterisera elektrokemiska förlopp såsom korrosion. Det kan handla om nedbrytningen av en skyddande färgfilm eller en skyddsbeläggning i ett batteri, men även utfällning av korrosionsprodukter.
Metoden syftar till att karakterisera gränssnittet mellan en exponerad yta och omgivningen. Den ger information om polarisationsresistans och kapacitans. Från dessa parametrar kan bland annat korrosionshastigheten beräknas. Information om korrosionsförloppet som t.ex. initiering av gropfrätning eller nedbrytning av skyddande beläggningar kan härledas från resultaten. Till skillnad från många andra metoder är mätningarna oförstörande och kan göras löpande på ett exponerat prov vilket gör att man kan studera förändringar över tid. Möjligheten finns också att kombinera EIS med andra tekniker t.ex. FTIR på mikrometer- eller nanoskala för att få en djupare förståelse för vilka reaktioner som sker på ytan.
EIS går kortfattat ut på att man lägger på en låg växelpotential över provet och mäter växelströmmen som uppstår. Genom att mäta över ett intervall av frekvenser (vanligen 100 000 - 0,1 Hz) kan man urskilja elektrokemiska processer med olika tidsberoenden som sker vid ytan. Exempel är laddningsöverföringen från en metallatom till en jon (en snabb process som detekteras vid högre frekvenser) och diffusion av joner genom en beläggning (syns vid låga frekvenser). Testet utförs på provet i en ledande vätska (elektrolyt). Vi har möjlighet att analysera EIS data utifrån ekvivalenta kretsar (EEC) eller fysikaliska/mekanistiska modeller.
Rapport med diagram över insamlad data samt analys av resultaten.