Kontaktperson
Jan Suchorzewski
Enhetschef
Kontakta JanBetong är ett beständig material som kan uppfylla sin funktion betydligt längre än 50-år. Vid rivning kan man återbruka konstruktionsdelar av stommen som bidrar till ca. 60% av den totala koldioxidutsläppen från nybyggnation. RISE erbjuder kvalitetssäkring av betongelement till återbruk genom att skapa teknisk underlag för eslutet om återbruk.
Boverket håller på med introducering av gränsvärden för klimatpåverkan av nybyggnation. Ca. 60% av klimatutsläp i ett nytt hus kommer från stommen. Samtidigt byggbranschen ansvarar för den största avfallströmen efter gruvindustrin i Sverige med ca. 1.4 ton avfall/person/år. Del av lösningen kan vara återbruk av stommar. Det finns ett stör potential för det särskilld i betongkonstruktioner som karakteriseras med lång livslängd och beständighet. Vi på RISE har flerårig erfarenhet med tillståndbedömning och kvalitetssäkring av betongkonstruktioner till återbruk från antal forskningsprojekt (Återhus) och komerciella uppdrag (ex. IKEA Kållered eller Boverkets kontor Karlskrona).
RISE har utvecklad metodik för kvalitetssäkring av betongelement till återbruk som består av fem steg:
Eventuellt storkskalig provning kan beställas att verifiera prestanda som element.
Metoden är verifierad i antal verkliga projekt. RISE arbetar just nu i standardiseringskomiteen SIS TK191 "Företillverkade betongprodukter" att publicera en standard för återbruk av prefabricerad betong baserande på den metoden.
Rapport med resultat från alla steg, statistiskt analys och livslängdberäkningar.
Vi kan också stödja vid diskussioner med konstruktörer, fastighetägare och kommuner att förklara metodiken i relation till Byggregler och Boverkets riktlinjer.