Kontaktperson
Per Olof Hedekvist
Senior scientist
Kontakta Per OlofLite provocerande kan vi säga att ett mätresultat är värt något, först då "gråzonen" omkring mätvärdet är känt, dvs. mätosäkerheten. Det gäller både vid kalibrering och när vi sedan använder mätdonet. Det är så vi får känsla för hur bra vi egentligen mäter. Till hjälp har det utformats internationella dokument som GUM och EA.
Kursdagen är fristående, men kan med fördel kombineras med vår kurs b1 Mätutrustning och kalibrering som hålls dagen före den 18 november.
Här får du förståelse för de olika begreppen som används. Under en stor del av dagen arbetar vi med tillämpningar, analyserar mätosäkerhetskomponenter och tillämpar praktisk steg-för-steg checklista.
Målgrupp
Denna dag är för dig som arbetar med mätningar, mätresultat och mätinstrument. Såväl inom industrin som i kalibreringslab.
08.00 Samling, registrering och kaffe
08.30 Inledning.
12.00 Lunch
13.00 Workshop, övningsexempel på tillämpningar av Mätosäkerhet Analysera mätsäkerhetskomponenter vid kalibrering respektive vid mätning. Beräkningar, tillämpning av checklista (kaffe under övningen)
16.15 - 16.45 Summering
Har du någon intressant mätsituation där mätosäkerheten behöver analyseras? Kan gälla såväl kalibrering som användning av mätutrustning. Maila gärna några rader om tillämpningen till per.olof.hedekvist@ri.se så kan vi kanske diskutera den under övningarna. Du har även möjlighet att vid anmälan ange önskemål om inriktning av övningarna.