Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
träningskortlek Ukraina

AI och kunskap – viktiga vapen i informationskriget

Desinformation är ett kraftfullt vapen i modern hybridkrigföring. I Ukraina ger svenska insatser det psykologiska försvaret en bättre grund att möta det växande hotet.

Nemo Stjernström, MPF

Fientliga attacker i form av propaganda och desinformation blir allt vanligare. 

I Sverige har vi bland annat fått erfara hur islamistiska aktörer gjort en omfattande desinformationskampanj om att svensk socialtjänst omhändertar muslimska barn utan rättsligt stöd. Franska myndigheter har istället fått kämpa med att hantera den snabba spridningen av desinformation om att landet har en invasion av vägglöss, där ryska konton kopplade till Kreml sägs ha spätt på paniken. 

Informationspåverkan har också blivit en väsentlig del av modern hybridkrigföring. Det blir inte minst tydligt i kriget i Ukraina där Ryssland lägger stora resurser på att skapa och sprida falsk och vilseledande information, konstaterar Nemo Stjernström, strategisk kommunikatör på Myndigheten för psykologiskt försvar. 

– Det är ett regelrätt informationskrig och det har pågått under väldigt lång tid. Man kan säga att det startade redan på 90-talet, men de senaste åren har det blivit betydligt mer intensivt och avancerat. Mycket handlar om att söndra, skapa oreda och minska tilliten till såväl samhället som varandra, säger han. 

En kaskad av kunskap 

Myndigheten för psykologiskt försvar har ända sedan 2018 hjälpt Ukraina med att stå emot den informationspåverkan som pågår. 

– Framför allt har olika avdelningar inom deras säkerhetsråd utbildats i att identifiera och bemöta det vi kallar otillbörlig informationspåverkan. Vi har också sett till att de själva har möjlighet att hålla motsvarande utbildningar – då kan det bli som en kaskad av kunskap, säger Nemo Stjernström. 

De senaste åren har myndigheten haft ett samarbete med RISE kring Ukrainas förmåga att agera i informationskriget.  

– Vi har bland annat tagit fram och hållit i utbildningar, både i Sverige och på plats i Ukraina. Dessutom har vi utvecklat konkreta hjälpmedel, som exempelvis undervisningsfilmer och en speciell träningskortlek som gör det lätt att öva i grupp på att skydda sig mot informationspåverkan, säger Carl Heath, senior forskare på RISE. 

Vi har hjälpt det ukrainska försvaret att bli bättre på att tillämpa olika AI-plattformar för att analysera och motverka angreppen

Effektiva processer sparar tid 

RISE har också bidragit med expertis inom artificiell intelligens, eftersom AI har visat sig kunna vara mycket användbart för de aktörer som vill destabilisera – men även för att kunna möta dessa hot.  

– Vi har hjälpt det ukrainska försvaret att bli bättre på att tillämpa olika AI-plattformar för att analysera och motverka angreppen. Samtidigt har vi lärt ut hur processerna inom en myndighets verksamhet kan förstärkas och effektiviseras med AI. Alla tidsbesparingar kan vara värdefulla för ett land i krig, säger Carl Heath. 

Utbildningarna av ukrainsk personal har även varit mycket givande för RISE, konstaterar han.  

– Våra möten med ukrainska myndigheter och andra samarbetspartner har gett oss insikter som bidragit till innovation och förnyelse av utbildningsinsatserna. Vi har också fått kunskaper som vi delar med oss i andra sammanhang på olika sätt, bland annat genom forskningsrapporter och som delar av ny kurslitteratur inom utbildningar på universitetsnivå.  

Nemo Stjernström på Myndigheten för psykologiskt försvar konstaterar att det finns en stark vilja till internationellt utbyte kring dessa frågor. 

– I Ukraina är man förstås mån om att få tillgång till nya internationella rön om hur det psykologiska försvaret kan stärkas. Men det märks också att det finns ett stort intresse från inte minst övriga länder inom EU att kunna ta del av de erfarenheter som de ukrainska myndigheterna har fått av att ha befunnit sig så länge i ett strategiskt informationskrig, säger han. 

Detta är modern informationskrigsföring 

Informationsspridning har genom historien varit en del av de flesta krig och konflikter. 
Modern informationskrigsföring med desinformation utnyttjar digitala medier för att destabilisera och polarisera samhällen genom spridning av falsk eller förvrängd information. Det gör den snabb, komplex och svår att kontrollera i en helt annan skala än tidigare. 

AI har därtill förändrat spelreglerna för informationskrigföring genom att automatisera skapandet av falska nyheter, spridning av propaganda och manipulering av sociala medier. 

Men AI kan även vara ett verktyg för att motverka och upptäcka desinformation och fejkade inlägg. Därför är det viktigt att så många som möjligt blir medvetna om riskerna och utbildas i hur de nya hoten kan hanteras. 

Carl Heath
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.