Kontaktperson
Magnus Edin
Projektledare
Kontakta MagnusSveriges största rymdföretag levererar till globala jättar och ser till att satelliter placeras i exakt rätt omloppsbana. För att komma dit har Beyond Gravity genomfört många materialtester i extremtemperaturer.
Linköpingsföretaget har nära 1 300 uppskjutningar på meritlistan – 100 procent lyckade. Bland kunderna finns de största aktörerna på den amerikanska marknaden.
– Här i Linköping jobbar vi främst med mekanismer för raketer. Dels är det dispensrar som möjliggör att skjuta upp flera satelliter i samma uppskjutning, dels är det separationssystem där vi är marknadsledande, berättar Terje Hellron, Test & Verification Engineer på Beyond Gravity.
Separationssystemet består av en konformad adapter som passar på uppskjutningsraketen i ena änden och satelliten i den andra. Runt adaptern spänns ett aluminiumband, som öppnas när satelliten nått sin omloppsbana. Ett separationssystem har tre syften – att hålla fast, släppa på exakt rätt plats och att släppa mjukt. Det Beyond Gravity sysslar med är raketforskning, bokstavligt talat.
I september 2024 hade företaget nära 90 procent av den kommersiella marknaden. Bakom den ledande positionen ligger tusentals testtimmar.
– Det är bara under korta stunder som våra lösningar befinner sig ute i rymden, men under den tiden utsätts materialen för extrema temperaturer. Därför måste vi testa våra material under dessa förhållanden även på jorden, för att säkerställa att de beter sig som vi vill att de ska göra i rymden när det är dags, säger Terje Hellron.
Under testerna utsätts materialen för stor påfrestning, för att se när eller om något går sönder. Det kan handla om växlingar mellan kyla och värme, men också om kraftiga vibrationer under en längre tid. Beyond Gravity har genomfört sina materialtester hos RISE i flera år, och det planerar man att fortsätta med.
– Det skulle såklart gå att bygga en egen kylkammare, men det blir enklare och mer kostnadseffektivt för oss att anlita ett externt labb där man redan har all den kunskap, kompetens och erfarenhet som krävs. RISE kan ta sig an tester på kort varsel också, och det är viktigt för oss eftersom det är bråttom i våra projekt emellanåt, säger Terje Hellron och fortsätter:
– Det är väldigt kompetent och noggrann personal på labben som förstår vad vi behöver få fram. Ibland testar vi små saker, men ibland handlar det om hela system på två, tre meter i diameter och RISE har kamrar även för den storleken. Det är väldigt uppskattat från vårt håll.
RISE kan ta sig an tester på kort varsel också, och det är viktigt för oss eftersom det är bråttom i våra projekt emellanåt
Magnus Edin, som projektleder materialtesterna på RISE, poängterar att kapaciteten som Terje Hellron nämner är unik.
– Så vitt jag vet är vi de enda i Sverige som gör den här typen av provning. Vi provar en del i Piteå och resten i Borås. Det är ett väldigt kul projekt där vi både har kontakt med gänget i Linköping och schweizare från företagets huvudkontor i Zurich. Vi vet inte ens i vilket land slutprodukterna till de senaste materialproverna ska användas, men desto viktigare då att de kan lita på de resultat vi levererar, oavsett förutsättningarna på destinationen, säger Magnus Edin.
När den här intervjun görs har Beyond Gravity precis öppnat sin nya produktionsanläggning som möjliggör en rejäl uppväxling. Och de kalla testerna fortsätter att vara en kritisk del av verksamheten, när störst ska bli större.
– Vi håller på med ett jätteprojekt nu som kommer att pågå i fem, sex år, och sedan har vi ju våra vanliga kunder. Det är fullt ös helt enkelt, säger Terje Hellron.