Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Boverkets nya byggregler på väg att införas - så påverkas branschen

Den 1 juli 2025 börjar Boverkets nya byggregler att gälla. Reglerna formuleras i högre grad som funktionskrav istället för detaljkrav. Några av målen med förändringen är att det ska bli enklare och billigare att bygga och ge fler möjligheter till innovation.

- Det här kommer påverka byggbranschen i stor utsträckning och det pågår nu ett intensivt arbete inom branschen med att tolka och analysera vad de nya byggreglerna kommer innebära, säger Thorbjörn Gustavsson, projektledare och expert på byggnadsfysik på RISE.

Allmänna råden försvinner

Byggreglerna får en helt ny indelning och struktur. I nuvarande byggregler finns allmänna råd som hjälp för byggbranschen och kommunerna i sin tillsyn att tolka kraven i reglerna.

- De allmänna råden kommer nu att försvinna och Boverket lämnar det till sektorn att ta fram lösningar som uppfyller funktionskraven och metoder som verifierar att lösningarna uppfyller funktionskraven, förklarar Thorbjörn Gustavsson.

I de allmänna råden har det bland annat funnits hänvisningar, förslag på utformning och detaljerade siffervärden som stöd för hur föreskriften ska tolkas och uppfyllas, till exempel hur mycket golvet ska luta mot golvbrunnen i badrummet och så vidare.

Enligt Thorbjörn Gustavsson pågår diskussioner i byggbranschen om hur det här kommer att fungera i praktiken. En stor fråga är också hur kommunerna ska hantera bygglovsprocessen.

-  Det kan bli komplicerat för de enskilda handläggarna som tidigare haft stöd i de allmänna råden. Det blir mindre vägledning för dem i byggreglerna och det här går möjligen emot den önskan om att byggreglerna skall bli mer tydliga och förutsägbara.

Det svåra blir att få byggsektorn att ta bollen som Boverket lämnar över och verkligen agera. Det kommer krävas samverkan och en gemensam målbild om detta ska falla väl ut och det behövs sannolikt krafter och incitament som verkar för att samordna och ena sektorn.

Torbjörn Gustavsson

Thorbjörn Gustavsson tycker ändå att tanken med de nya byggreglerna är god och ger branschen större möjlighet till utveckling och kanske framför allt möjlighet att ta ett större ansvar för de lösningar som byggs t ex genom framtagning av gemensamma sektorsnormer (branschregler, vägledningar mm).

- Det svåra blir att få byggsektorn att ta bollen som Boverket lämnar över och verkligen agera. Det kommer krävas samverkan och en gemensam målbild om detta ska falla väl ut och det behövs sannolikt krafter och incitament som verkar för att samordna och ena sektorn. Lyckas man skapa förutsättningar för samverkan och ansvarstagande så tror jag det kan bli bra. För rimligen är det sektorn själva som är bäst på att bryta ned funktionskraven till ”skruv och mutternivå”, dvs ta fram lösningar som uppfyller funktionskraven, säger han.

RISE har varit aktiva i workshops tillsammans med byggsektorns aktörer och tagit initiativ till rundabords-samtal kring utvecklingen av de nya byggreglerna. Förslaget på de nya byggreglerna har varit ute på remiss och har nu skickats i en EU-anmälan enligt Boverkets hemsida, vilket är det sista steget innan beslutet om de nya byggreglerna tas i slutet av året.

Vad ska man göra om man är verksam inom byggbranschen tycker du?

- Informera dig om läget, beroende på vilken aktör du är så finns det mer och mindre angelägna frågor att sätta sig in i och hantera. Vi på RISE är med i utvecklingsprocessen i samarbete med byggsektorn. Vi har god kunskap kring regler, kvalitetssäkring, byggprocessen, testning och provning inom allt från energieffektiva byggnader, byggnadsteknik, material, ljud och vibration till fuktskador och innemiljö, förklarar Thorbjörn Gustavsson.

Vad händer framåt?

- Den stora frågan är: hur ska vi tolka funktionskraven och hur ska vi verifiera att vi uppfyller kraven? Sannolikt kommer branschen luta sig mot Boverkets nuvarande regler tills vidare, något som Boverket också rekommenderar. Det är viktigt att poängtera att kravnivån inte har höjts, utan det är ett nytt sätt att formulera krav. Det som händer nu är spännande. Lyckas sektorn ta det ansvar och den uppgift som Boverket lämnat över till branschen så kan detta vara den språngbräda som behövs för att skapa ett mer hållbart byggande avslutar Thorbjörn Gustavsson.

Kontakta oss på RISE om din verksamhet behöver experthjälp inom byggande. Här nedan är några exempel på våra expertiser: 

>> Byggnadsfysik

>> Träbyggande

>> Expertis på innemiljö

>> P-märkt innemiljö

>> Mögel i byggnader

Se även:

Thorbjörn Gustavsson

Kontaktperson

Thorbjörn Gustavsson

Gruppchef

+46 10 516 52 79

Läs mer om Thorbjörn

Kontakta Thorbjörn
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.