Kontaktperson
Adam Andersson
Head of European Affairs, Brysselkontor
Kontakta AdamEU-valet närmar sig, och med det möjligheten till ett nytt europeiskt ledarskap som kan påverka RISE:s förmåga att främja hållbar tillväxt och stärka Sveriges konkurrenskraft. Besluten i Bryssel formar industripolitik, sektorsprogram och lagstiftning som är kritiska för innovation och teknikutveckling. RISE, som ett av Europas största forskningsinstitut, betonar behovet av en starkare koppling mellan EU:s forsknings- och industripolitik för att säkerställa Europas ledande position inom hållbar och digital omställning.
Valet till Europaparlamentet den 9 juni närmar sig. Ett nytt europeiskt ledarskap kan få stor inverkan på RISE förmåga att verka för hållbar tillväxt i Sverige genom att stärka näringslivets konkurrenskraft och förnyelse samt bidra till en innovativ utveckling av samhället. RISE påverkas i mycket hög utsträckning av beslutsfattandet i Bryssel.
– Det handlar om alltifrån vilken storpolitisk riktning EU tar i sin industripolitik, hur de europeiska sektorsprogrammen utformas, vilka investeringar EU och dess medlemsländer prioriterar samt vilka nya lagstifningar vi kommer se inom områden som datahantering, resurseffektivitet eller bioekonomi, säger Adam Andersson som verkar för RISE i Bryssel.
Nuvarande kommission, Von der Leyens första mandatperiod (2019 – 2024), har präglats av krishantering, ett snabbt lagstiftningsarbete och uppbyggnad av europeisk försörjningsberedskap (strategisk autonomi). Avgörande för kommande europeiska ledarskap blir hur EU väljer att kombinera målsättningar för den strategiska autonomin med frågor hur man stärker den öppna marknaden och främjar EU:s långsiktiga konkurrenskraft. RISE inlägg i denna debatt är ett starkare fokus på innovationsprocesser som främjar teknikutveckling på den europeiska arenan.
Vi ser gärna att EU:s industripolitik får en starkare länk med EU:s forskningspolitik, och vice versa, vilket genomsyrar våra inspel till europeiska beslutsfattare. Konkret framför vi behovet av att industriella aktörers innovationsprocesser, tillika konkurrenskraft, ska prioriteras i utformandet av kommande ramprogram för forskning och innovation (se RISE FP10 position) samt att den europeiska nivån ska etablera en strategi för europeiska test- och demonstrationsmiljöer som svarar mot industrins behov och främjar Europas gröna och digitala omställning (se RISE position för teknikinfrastrukturer).
– Vi ser allt fler exempel på aktörer som påkallar att forskning- och innovationsaspekter i högre grad ska länkas till policyutvecklingen för EU:s inre marknad, konkurrenskraft och industripolitik. Bland annat genom Enrico Lettas rapport ”Much more than a Market” om framtidens inre marknad, och förhoppningsvis även i kommande högnivårapport om EU:s konkurrenskraft av Mario Draghi som vi genom vårt europeiska nätverk EARTO har gett inspel till. När det nya europeiska ledarskapet är på plats blir det viktigt att fortsätta dialogen och säkerställa att policy och program förenar målsättningar i EU:s forsknings- och industripolitik, och utformas med tillväxt som teknikutveckling som ledord, säger Adam Andersson.
Jennifer Åhlberg, omvärldsanalytiker på RISE, menar att teknologisk utveckling är avgörande för att förbli konkurrenskraftig på den globala arenan, den är väsentlig ur ett säkerhetsperspektiv och spelar en nyckelroll i att lösa globala miljöutmaningar:
– Det pågår en teknologisk kapplöpning i världen på flera fronter och EU:s agenda för teknik- och innovation har en stor inverkan på EU ländernas möjligheter att avancera och därmed RISE förmåga att leverera på sitt uppdrag. Von der Leyens kommission har skruvat upp tempot, vilket ställer högre krav på implementerande aktörer som RISE och EU:s medlemsländer gällande samordnade investeringar för teknikutveckling.
Vi ser allt fler exempel på aktörer som påkallar att forskning- och innovationsaspekter i högre grad ska länkas till policyutvecklingen för EU:s inre marknad, konkurrenskraft och industripolitik.
Politiska målsättningar och initiativ som EU:s gröna giv, ramverket för EU:s digitala decennium (eng. Digital Decade) och industriakter har stor inverkan på det europeiska investeringslandskapet. Dessa initiativ är beroende av både privata och offentliga aktörers medverkan. För att driva den gröna och digitala omställningen framåt är det avgörande att en bred skara aktörer har ambition att delta och investera. I denna kontext är RISE:s spetskompetenser inom våra olika divisioner – bioekonomi & hälsa, digitala system, material & produktion, samhällsbyggnad och säkerhet & transport – väl efterfrågade. Inom exempelvis digitaliseringsområdet har RISE etablerat en stark närvaro i nyckelområden som artificiell intelligens (AI), datorsystem, cybersäkerhet, halvledare, juridik, styrning och standarder.
Adam Edström, som leder fokusområdet "RISE i det digitala Europa", betonar att digitalisering är väsentligt för att främja tillväxt, stärka konkurrenskraften och möjliggöra övergången till ett hållbart samhälle.
– För att uppnå EU:s digitala målsättningar i Digital Decade är det essentiellt att investeringarna i AI, högpresterande datorer, cybersäkerhet och den europeiska halvledarindustrin inte bara fortsätter, utan även förstärks.
– Utöver att den europeiska nivån skapar program och projektutlysningar för att accelerera den digitala omställningen tar även europeiska kommittéer för standardisering, CEN och CENELEC, fram standarder för AI i ett rasande tempo. Dessa ska kompletteras med standarder för traditionella ingenjörsområden som dataformat och cybersäkerhet. Men också för värnandet av mänskliga rättigheter. Vi som arbetar aktivt med att ta fram standarderna för AI ser att detta skapar nya förutsättningar för ansvarsfull digitalisering och för vilka produkter och tjänster som kommer anses framgångsrika de närmaste åren, utvecklar Susanne Stenberg, senior forskare och rättslig expert.
Det finns också en trend att EU-finansierade projekt får en betydande roll i hur digitalisering regleras. Hälsoområdet är ett exempel på hur två forskningsprojekt skrivs in i rättsakten för hälsodata (European Health Data Space) och blir standarder för data och dess interoperabilitet. Att föreslå en förvaltningsmodell för dataområden, regulatoriska sandlådor har exempelvis blivit en av uppgifterna man ska leverera på om man vinner en utlysning. Här är RISE forskningsområde AI Policy, som forskarna Håkan Burdén och Susanne Stenberg driver tillsammans med RISE Center för tillämpad AI, en kunskapsbärare.
Slutligen är det en rad områden som påverkar RISE förmåga att verka för hållbar tillväxt och industrins konkurrenskraft. Genom att kombinera starka europeiska program med svenskt stöd har RISE möjlighet att fortsätta vara en ledande aktör i den gröna och digitala omställningen. Med en tydlig vision och engagerade partners kan vi bidra till att forma framtidens teknologiska landskap på ett sätt som både gynnar Sverige och Europa som helhet. Det är inte bara ett nytt europeiskt ledarskap som är avgörande, EU är ett komplext flernivåsystem och vi påverkas också av medlemsländers förmågor att sluta upp kring gemensamma europeiska investeringar och målsättningar.
Därför har vi på RISE många perspektiv på EU-valet.