Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Halktestning av vinterskor ska minska allvarliga skador

Att använda vinterdäck med rätt mönsterdjup på vintern är ett krav. Men när tittade du på sulorna på dina vinterskor senast? Tusentals fotgängare skadas allvarligt varje år på grund av att de ramlat på is eller snö. Nu tar RISE fram en ny metod för halktestning av vinterskor. 

Hittills har det inte funnits något sätt att kontrollera hur hala olika sulor är på vinterväglag. Nu tar RISE fram en metod för att man ska kunna testa vinterskor och införa en märkning. På så vis ska konsumenterna finna information om hur halkiga skorna är i affären innan köp.

– Medvetenheten bland konsumenterna är låg. Det är inte många som vänder på skon och tittar på sulan och även om man gör det så är det svårt att avgöra hur halkig sulan är. Man kan tycka att skon ser rejäl ut och att sulan har en grov mönstring men det är mycket som påverkar, bland annat gummiblandningen, räfflingen, temperaturen och hur åldrad sulan blivit, säger Viveca Wallqvist, senior forskare på RISE.

Medvetenhet driver på utvecklingen

Inom vissa målgrupper finns en högre medvetenhet som också har drivit på utvecklingen. Bland annat är många vinterlöpare måna om att ha rätt på fötterna för att inte halka vid träning. Inom yrkeskategorin finns också ett stort intresse för att sänka arbetsplatsolyckor som beror på halka.

– Gruppen som skadar sig mest allvarligt är de äldre. Här kan testning och märkning av vinterskor göra stor skillnad, säger Viveca Wallqvist.

RISE har arbetat med skor i många år. Projektet att ta fram en testmetod för hur halkiga skor är, för att sedan kunna ta fram en märkning, finansieras av Trafikverket och är ett av flera projekt i en lång kedja.

Utrustningen är egentligen framtagen för att mäta hur halkiga underlag är men vi har vänt på steken och använder en pendel med en fot som helt enkelt testar de olika skosulorna mot isbeklätt underlag i olika vinklar. Underlagen är nedfrysna asfaltsplattor som har penslats med vatten, berättar Viveca Wallqvist.

Det är inte många som vänder på skon och tittar på sulan

Samarbete med Hultafors Group

Projektet avslutas våren 2021 men redan nu har ett samarbete med Hultafors Group, som är producenter av bland annat yrkesskor och fritidsskor, inletts.

– Vi vet att många arbetsplatsolyckor inträffar på grund av halka på jobbet men även på vägen från och till jobbet. Vi har tänkt att, med hjälp av RISE, undersöka möjligheterna att få en bättre förståelse av problemet. Vi vill förstå hur olika sulmaterial beter sig på isen och vad vi kan göra för att förbättra prestandan. Med den kunskapen kunde vi erbjuda skor som ger bättre halksäkerhet under arbetstiden och på väg till och från arbetet. Informationen vi får fram kan vara en hjälp för konsumenten att i framtiden fatta beslut om inköp av vinterskor med bättre kunskap, säger Richard Parent, Product Developer & Designer på Hultafors Group.

– Samarbetet med aktörer i branschen är oerhört viktigt och är också ett sätt för oss att validera vår metod. I och med att vi genomför tester nu kan de komma till nytta redan denna säsong, säger Viveca Wallqvist.

Kan hjälpa konsumenter redan nästa vinter

Om metoden ska bli en stadardmetod är inte klart ännu. Då krävs att flera labb har samma utrustning och kan genomföra samma tester. 

– Men RISE kan också upprätta en egen märkning. Det skulle gå snabbare och skulle kunna hjälpa konsumenter redan inför nästa vintersäsong, säger Viveca Wallqvist.

Vivecas tips när du väljer vinterskor

Titta efter att sulorna…

  • Har mönster som går vinkelrätt mot rörelsen, det vill säga ränder på tvären över skosulan.
  • Har en kombination av både stor- och småmönstring.
  • Har mönstring som förutom ger grepp även tillåter att vatten kan rinna av. Så att det inte uppstår en typ av vattenplaning.
  • Inte är för hårda. Då är det större risk att halka. Men de får heller inte vara för mjuka. Då kan de slitas fortare. Dock kan hårdheten ändras beroende på temperatur och det är inte lätt att avgöra i butiken.
Viveca Wallqvist

Kontaktperson

Viveca Wallqvist

Senior Forskare

+46 10 516 60 76

Läs mer om Viveca

Kontakta Viveca
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.