IKEA har som målsättning att all deras plast ska vara återvunnen eller förnybar till 2030. Med förhoppning om att producera nya hållbara lösningar genom gränsöverskridande samarbete längs hela värdekedjan, har IKEA nu ingått partnerskap med Nationellt center för hållbar plast hos RISE.
– Där andra ser utmaningar ser vi möjligheter, säger Hoang Minh Nguyen, Material- och innovationschef för plast och metaller på IKEA.
Nationellt center för hållbar plast samlar industri, akademi, institut och branschorganisationer verksamma inom plastområdet bakom det gemensamma målet att nå fossilfrihet och stärka marknadspositionen för svensk plastindustri. Med 460 varuhus världen över är IKEA en aktör med förmåga att märkbart minska den globala användningen av fossilbaserad plast. Nu går möbeljätten in som partner i centret.
– Att minska växthusgasutsläppen och mildra klimatförändringarna är åtaganden som delas av många. På IKEA är dessa mål högt prioriterade. För att begränsa den globala uppvärmningen är det oerhört viktigt att industriella aktörer, institut som RISE, och akademin verkar gemensamt. Plast är ett område som kräver en betydande del av våra ansträngningar, säger Hoang Minh Nguyen.
Han förklarar att centret har varit efterlängtat.
– Äntligen har vi en plattform i Sverige där vi tillsammans kan adressera delade utmaningar över branschgränser. Helhetslösningen är helt klart en nyckelfördel. Vi får tillgång till olika teknologier, materialutveckling och ett stort nätverk av organisationer som alla arbetar med samma frågor. Vi har sedan tidigare en stark relation med RISE och samarbetar aktivt kring en portfölj av möjliga lösningar inom plastområdet. Förhoppningsvis kommer vi snart att kunna utvidga detta samarbete för att inkludera andra partners inom centret.
Plastavfall - en möjliggörare
Strävan efter hållbara lösningar för att ersätta fossilbaserade plaster har varit ett stående inslag på IKEAs dagordning under en lång tid. De utforskar för närvarande både återvunna och biobaserade källor, samt den framtida potentialen hos koldioxidinfångning från biogena källor.
– För att minska vår totala plastkonsumtion beslutade vi oss för att fasa ut våra engångsprodukter i plast. Vi har också infört återvunnen plast i vårt produktsortiment. Men återvunnen plast har vissa begränsningar. Den är inte alltid lämplig för livsmedel eller barnprodukter, eller för produkter som kräver ett transparent utseende. Därför behöver vi leta efter nya lösningar i dessa fall, där biobaserade alternativ verkar mest lovande. Utmaningen sträcker sig till kompositplaster, som vanligtvis är svåra att återvinna. Trots detta är plastavfall också en möjliggörare. I dag återvinns bara 9 procent av världens totala plastavfall, om vi lyckas dubblera den siffran så skulle det ha en enorm effekt. Vi vill vara en del av den resan, säger Hoang Minh Nguyen.
Styrka i antal
Han hyser stort hopp om att centret kommer att ha förmågan att generera lösningar på flera av dessa utmaningar.
– Jag tror att vi har nått en punkt där storskaligt samarbete är nödvändigt, med fokus på att hitta nya vägar och ta beslut för framtiden. Jag hoppas att centret kommer att producera flera lösningar inom områdena mekanisk återvinning och materialutveckling som vi kan jobba vidare på tillsammans med industrin. Att skapa synergier är avgörande, eftersom ingen enskild part kan lösa dessa frågor på egen hand. Förhoppningsvis kan vi även gemensamt påverka beslutsfattare, så att de i större utsträckning stöttar övergången till hållbara plaster. IKEAs primära fokusområden är att utveckla beständiga produkter, som är del av ett cirkulärt flöde och har ett minimalt restavtryck vid slutet av deras livscykel. Jag hoppas att dessa målsättningar kommer att utgöra fundamentet i centrets gemensamma agenda.
Om Nationellt center för hållbar plast
Nationellt center för hållbar plast finns till för såväl ensamma entreprenörer som multinationella, kommunala eller statliga bolag i behov av utredning av en hållbar plastprodukt. Centret erbjuder en plattform där företag och organisationer kan dra nytta av expertis och infrastruktur kopplat till exempelvis material- och produktutveckling, och hållbarhetsanalys, men även utbildning, omvärldsbevakning och nätverkande.