Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Mer solvärme med optimerade solfångare

En ny typ av antireflektiv beläggning gör Härnösandföretaget Absolicons redan effektiva solfångare ännu mer effektiva. Beläggningen har tagits fram i ett forskningsprojekt tillsammans med RISE. Nästa steg blir uppskalning av metoden.

Joakim Byström, VD Absolicon

Absolicon Solar Collector är ett forskningsdrivet företag som tillverkar koncentrerade solfångare som producerar värme och ånga upp till en temperatur av 160 grader.

– Det är en vanlig missuppfattning att det är el som i huvudsak driver våra samhällen, men det är faktiskt värme som står för 50 procent av slutanvändningen av energi medan elen svarar för endast 20 procent. Resten svarar transporterna för, säger Absolicons grundare och vd Joakim Byström.

Han nämner som exempel tillverkningen av ett par jeans. Symaskinen och lampan ovanför den drivs med el. Men till de allra flesta delarna av tillverkningsprocessen, som färgning, bleking och torkning, krävs värme.

– För att tillverka ett kilo jeans går det åt två kilo kol. Och så ser det ut i bransch efter bransch - det mesta av den energi som går åt är i form av värme, säger han.

Het ånga löser värmebehov

Tack vare att Absolicons solfångare kan producera het ånga kan de ta hand om värmebehovet i olika typer av industriprocesser. Solfångarna är försedda med reflektorer som koncentrerar ljuset. En glasskiva skyddar reflektorn och Absolicon letade länge efter en glasbeläggning med de rätta egenskaperna.

– Glaset ska reflektera solstrålarna minimalt och inte sprida ljuset. Dessutom vill vi att beläggningen ska vara miljövänlig, kostnadseffektiv och lätt att skala upp, säger Joakim Byström

Allting har gått väldigt bra och vi fortsätter gärna att samarbeta på det här sättet

Optimerade optiska egenskaper

Sedan tidigare hade företaget haft kontakt med RISE, som hjälpt till med testning av solfångarna ända sedan starten för snart 20 år sedan. Nu visade det sig att RISE också hade tekniken för en ny typ av antireflexbehandling av glaset.

– Det handlar om en vidareutveckling och optimering av teknik som tidigare forskats fram på RISE. Tunna beläggningar baserade på porös kiseldioxid hade i ett litet internt projekt visat sig vara lovande som antireflektiva beläggningar, säger Mikael Järn, forskare på RISE.

Beläggningens optiska egenskaper är optimerad för solvärme och sänker reflektionen med upp till 3 procent för varje gränsskikt, vilket resulterar i en ljusgenomsläpplighet på över 95 procent jämfört med 89,5 utan beläggning. Detta ger en produktionsökning på upp till 1,6 procent.

Lovande förstudie

För att testa beläggningen bekostade Absolicon en förstudie. Resultaten var så lovande att företaget valde att satsa på en industridoktorand och tillsammans med honom sökte Absolicon med stöd av RISE och Umeå universitet finansiering från Vinnova för att kunna vidareutveckla och benchmarka den antireflektiva beläggningen mot likvärdiga produkter på marknaden. Vinnova beviljade finansiering i ett projekt över två år med en totalbudget på 2,2 miljoner kronor.

– Projektet var smart upplagt i flera steg. Vi fick finansiering för ett steg i taget och fick sedan grönt ljus från Vinnova att gå vidare med nästa, säger Joakim Byström.

Absolicons affärsidé är inte att i första hand sälja solfångare, utan att sälja robotiserade produktionslinor för solfångarna. Detta gör man tillsammans med ABB, som tillverkar robotarna och som hjälper till med marknadsföringen. En produktionslina finns i Härnösand och en i Kina. Dessutom har Absolicon tecknat ramavtal om produktionslinor i 15 olika länder.

Uppskalning nästa steg

Nu vill Absolicon skala upp tekniken att tillverka den antireflektiva beläggningen och utveckla en storskalig beläggningsprocess som är kostnadseffektiv.

– Först var vi inne på att med stöd av RISE söka efter lämpliga utlysningar, men nu lutar det åt att vi köper en konsulttjänst direkt av RISE. Vi vill att det ska gå undan, säger Joakim Byström.

Han är mycket nöjd med det hittillsvarande samarbetet med RISE, och inte minst med att arbeta inom ramen för ett forskningsprojekt.

– Allting har gått väldigt bra och vi fortsätter gärna att samarbeta på det här sättet, säger Joakim Byström.

Stefan Karlsson, forskare på RISE som tillsammans med Mikael Järn varit involverad i samarbetet konstaterar att Absolicon är ett företag i framkant när det gäller intresset för forskning och utveckling och samarbetet har varit roligt.

– RISE uppgift är att hjälpa svenska industriföretag, och då framför allt små och medelstora bolag, att bli konkurrenskraftiga. Företag kan köpa uppdrag av oss direkt, men många mindre företag har inte den ekonomiska möjligheten och då hjälper vi dem med att ansöka om extern finansiering inom ramen för ett forskningsprojekt. Ofta går företagen också in med egna medel, inte minst med tid. De mest lyckade forskningsprojekten är baserade på nära samarbeten mellan RISE och företagen, som i fallet med Absolicon, säger Stefan Karlsson.