Kontaktperson
Ulf Jennehag
Senior Forskare
Kontakta UlfEtt digitalt feedbackverktyg för att säkra arbetsmiljön för bygg- och vägarbetare – det har företaget Safe at Site utvecklat inom EU-projektet Digikraft under 2022. Just nu testas den första versionen hos slutkunder och ska utvärderas inför vidare utveckling till en produkt.
Safe at Site i Östersund tillhandahåller skyddsutrustning och säkerhetslösningar för byggbranschen och hade identifierat ett behov av att arbeta förebyggande med arbetsmiljön på byggarbetsplatser och de hade en idé de ville undersöka. Idén handlade om att hitta ett sätt för bygg- och vägarbetare att via ett kommunikationsverktyg ge direkt feedback till arbetsmiljöansvariga.
– Vi har som vision att i grunden förändra säkerhetsnivån på bygg- och vägarbetsplatser för att undvika allvarliga olyckor. Det vill vi göra genom att utveckla smarta produkter, lösningar och tjänster som enkelt säkrar bygg- och vägarbetsplatser och tryggar tillvaron för alla på plats berättar Lars Boogh, Vd på Safe at Site AB.
När Lars fick höras talas om möjligheten att delta i RISE EU-projekt Digikraft såg han direkt en chans att utveckla en idé som de haft på bordet ett tag och som verkade passa perfekt som ett utvecklingsprojekt. Genom Digikraft fanns möjlighet att tillsammans med företaget utvärdera idén och bygga en digital tjänst som kan testas hos slutkunder.
– Vi ville skapa ett extremt enkelt verktyg för kommunikation mellan arbetare och arbetsmiljöansvariga där de får konstant feedback kring hur arbetsmiljön fungerar eller inte fungerar. Tack vare Digikraft har vi fått tillgång till en projektgrupp från RISE som konkretiserat våra idéer vilket gjort att vi gått från idé via några prototypstadier till en lösning som vi nu testar ”live” på olika projekt.
Vi har som vision att i grunden förändra säkerhetsnivån på bygg- och vägarbetsplatser för att undvika allvarliga olyckor.
Utvecklingsarbetet har inneburit att Safe at Site får ovärderlig feedback från användare om idén fungerar i verkligheten och även konkreta förbättringsförslag. Enligt Lars har de kommit många steg närmre en slutgiltig produkt. Hur kommer verktyget se ut i framtiden?
– Vi kör några testprojekt till, samlar ihop intryck och förbättringsförslag och utvärderar potentialen för beslut kring vidareutveckling och lansering av systemet i bred skala som jag hoppas blir genomförbart inom en snart framtid, avslutar Lars.
Digikraft är ett projekt som stödjer små och medelstora företag i Västernorrland, Jämtland och Härjedalen att påbörja eller komma vidare i sin affärsutveckling med hjälp av digitala verktyg. Det finns tre erbjudanden för att nå företag med olika utvecklingsbehov.
Läs mer om Digikrafts erbjudanden här