Ett nytt laboratorium för provning av vätgastankar planeras på RISE i Borås. Förstudien för labbet är i full gång med analys av behov, planering av utformning och utrustning.
Just nu undersöks förutsättningarna för labbet och vilken investering som krävs. Men allra viktigast är input från framtida användare. RISE är till för att stötta svenskt näringsliv och dess utveckling och om behovet är tillräckligt stort kommer labbet att byggas.
Input från kunder välkomnas
Det finns möjlighet för företag att vara med och utforma labbet och dess utrustning. RISE uppmanar företag som vill testa vätgastankar att höra av sig.
– Det finns alla möjligheter att vara med och påverka om och hur vi ska bygga labbet. Vi uppmanar kunder att höra av sig till oss så att vi kan utveckla det nya vätgastanklabbet tillsammans! Vi vill kunna möta marknadens framtida önskemål och krav för provning och utveckling, säger Andreas Anderson, Forsknings- och Utvecklingsingenjör på RISE.
Provning av bränsletankar
En fråga är om labbet även ska kunna hantera provning av kryogent (flytande) väte. I så fall krävs en speciell typ av tankar och särskilda provmetoder. Men det som är bestämt är att tankarna som ska provas i labbet är vätgastankar för bland annat framdrift av fordon, det vill säga bränsletankar som används i personbilar och lastbilar. Provningen kommer att utföras främst under forsknings- och utvecklingsfasen, men även kvalificerande slutprov kommer att genomföras.
Möjligt att prova för högt tryck
– Det som är utmärkande för det här labbet är att vi kan utföra provning under högt tryck. Vi ska hantera tankar med 700 bar arbetstryck. I praktiken innebär det en kapacitet att utföra sprängprover med vätska till över 2000 bar och tryckcykling med gas upp till 1000 bar, berättar Andreas Anderson.
Första högtryckslabbet i Norden
Att kunna prova tankarna för högre tryck än vanligt arbetstryck är helt nödvändigt eftersom riktlinjerna säger att vätgastankarna klara ett prov på 2,25 gånger arbetstrycket. I dagsläget finns inget labb som kan testa för så höga tryck någonstans i Norden. De närmaste likvärdiga labben finns i Holland och Tyskland.
Det blir en styrka att kunna erbjuda den här typen av provning i Sverige. Kunder ska inte behöva vända sig utanför landet för provning av vätgastankar.
Möjliggör vätgastankprovning i Sverige
– Det blir en styrka att kunna erbjuda den här typen av provning i Sverige. Kunder ska inte behöva vända sig utanför landet för provning av vätgastankar. RISE vill gärna vara med och stötta svensk vätgasindustri och etablering av vätgas i Sverige. Då måste den här typen av provningsresurs finnas, berättar Andreas Anderson.
Labbet erbjuder en serie prover
Andreas Anderson förklarar att vätgasprovningen i själva verket består av en serie prover. Det handlar om allt från sprängprovning och tryckcykling till läckage i vätgastankar. Med andra ord planeras undersökningar av hur högt tryck olika tankar tolererar, prover för att säkra tio års normal användning samt övriga säkerhetsaspekter. Dessutom kommer provningar i låg temperatur att utföras i syfte att säkerställa att tanken inte läcker eller spricker. Både kolfiber och epoxy-plast kan ändra beteende vid lägre temperaturer.
– Hela provningen syftar till att användaren ska känna sig trygg med att tanken är säker och att den är säker under hela sin livslängd vid normal användning. Under sin livstid kan en tank komma att utsättas för påverkan av kemikalier, mekanisk åverkan och lite av varje, förklarar han.
Förstudien pågår
Målet är att köra de första proven i labbet inom snar framtid. Innan dess ska den pågående förstudien passera de vanliga faserna: beslut, projektering, leverans och uppbyggnad – för att slutligen landa i en etablering.
Vill du bidra till utvecklingen av vätgastanklabbet på RISE i Borås? Välkommen att höra av dig med dina tankar till Andreas!