Kontaktperson
David Blomberg Saitton
Affärsutvecklare
Kontakta DavidNästa generations oljebolag. Så beskriver Sundsvallsbaserade Votion Biorefineries sig själva. Bolaget har tagit fram en metod för att göra restprodukter till biobränslen och biokemikalier. Nu är metoden noggrant testad, och det är dags att skala upp verksamheten.
Vilket är det mest effektiva sättet att ställa om till ett mer hållbart samhälle? Jo, att göra det utan att någon märker något. Det vill säga att införa nya lösningar och ta fram nya produkter som varken kostar mer eller har sämre egenskaper än de tidigare – utan bara är ”grönare”.
Det konstaterar Anders Edling Hultgren, och det är med denna utgångspunkt han startade bolaget Votion Biorefineries i början av 2022.
Bolaget producerar biobränslen, hållbart flygbränsle och biokemikalier. Antingen på egna bioraffinaderier eller i samarbete med andra aktörer i branschen.
– Jag har tidigare arbetat tio år på SCA, och där fick jag idén om att utgå från den väletablerade processen för massatillverkning – men skruva om den lite – för att istället skapa andra högvärdiga bioprodukter, säger han.
Råvarorna de använder är restprodukter från bland annat skogs-, jordbruks- och livsmedelsindustri. Det kan vara sådant som sågspån, bark, nötskal och halm från olika delar av världen – men utbudet av produkter som de kan göra biooljor av är enormt, konstaterar Anders Edling Hultgren.
– Jag har kontakt med en tillverkare av kokosprodukter som har mängder med kokosnötskal över. Det är något som kan vara intressant för oss. Även risskal för den delen, det har vi testat i Indien och det fungerar bra. För närvarande testar vi med råvaror från olivoljetillverkning.
Kontakten med RISE i Örnsköldsvik var helt fundamental för att kunna starta Votion Biorefineries, menar Anders Edling Hultgren.
– Vi inledde vårt samarbete tidigt 2022. Tack vare deras tjänster kunde jag komma igång utan att ha eget labb, samtidigt som jag kunde få vara med i labbet när testerna genomfördes. Det har varit väldigt mycket värt.
Genom att vara på plats fick han idéer som han knappast hade fått om han enbart fått tillgång till slutresultatet.
– Jag kunde också bolla tankar om processen med de duktiga kemisterna, och till exempel resonera om vad som händer om man ändrar temperaturen eller tillsätter andra kemikalier. Det är något som sparar mycket tid och i slutändan pengar.
Vi kommer alltid att ha behov av kompletterande labbtjänster, och då är det givet att jag vänder mig till dem igen
Nu är det dags för Votion Biorefineries att ta nästa steg genom att etablera en egen pilotanläggning.
– Det är ett stort steg, inte minst ekonomiskt; det är en kostsam investering. Jag känner mig i alla fall trygg med att vi kommer att kunna få snabb drift på anläggningen när den väl är på plats, genom att ta in personal från RISE i en inledningsfas. De kan ju bevisligen vår verksamhet och har full koll på våra processer.
Han räknar också med att det nära samarbetet med RISE fortsätter, även när Votion Biorefineries har sin egen anläggning.
– Vi kommer alltid att ha behov av kompletterande labbtjänster, och då är det givet att jag vänder mig till dem igen. Dessutom är de ett väldigt bra bollplank, vi har lätt att tillsammans hitta vägar framåt, säger Anders Edling Hultgren.
David Blomberg Saitton, affärsutvecklare på RISE, håller med om att deras täta dialog har varit väldigt givande – för båda parter.
– Anders är mycket kvalificerad uppdragsgivare, med lång och gedigen erfarenhet. Han kommer med frågor och idéer som ger upphov till diskussioner om lösningar som ofta känns innovativa. Det blir utmanande, och det är verkligen spännande och ger hela tiden en god framdrift, säger han.
Det har varit bra att kunna kalla in olika kompetenser under arbetet med Votion Biorefineries, konstaterar David Blomberg Saitton.
– Genom att vi är en tvärdisciplinär organisation har vi kunnat svara på olika typer av frågeställningar som Anders har haft under resans gång. Dessutom har vår välutbyggda infrastrukturpark varit mycket värdefull. De möjligheter som öppnas där är mycket svårt för ett startup-bolag eller andra mindre företag att komma åt på annat sätt.